USPORENO POVLAČENJE SREDSTAVA IZ EU

Tekst: Panopticum

Foto: HINA

U razdoblju od 2014. do 2020. godine Hrvatskoj na raspolaganju ukupno 10,7 milijardi eura iz EU fondova. Na internetskim stranicama Europske komisije potpuno redovito objavljuju se podaci o postotku isplaćenih sredstava pa, osim što se može pratiti stanje, može se vidjeti usporedba hrvatskih ostvarenja s drugim državama članicama.

Posljednji podaci iz Ministarstva europskih fondova pokazuju da je korisnicima putem natječaja u 2018. na raspolaganje stavljeno 2,9 mlrd. eura., s čime je iznos objavljenih natječaja porastao na 8,5 milijardi eura, što čini 79 posto ukupne alokacije za razdoblje od 2014. do 2020. godine. U četverogodišnjem razdoblju od 2014. do kraja 2017. godine, bilo je objavljeno natječaja u iznosu 5,6 milijardi eura odnosno 52 posto od ukupno raspoloživih sredstava. Ugovorenost je, s druge strane, do kraja 2018. porasla na 64 posto od ukupne alokacije od 10,7 milijardi eura, što znači da se udvostručila u samo 12 mjeseci. Dakle, iako se Hrvatska nalazi na začelju ljestvice zemalja članica EU, prema stupnju isplaćenih sredstava ne izgleda loše, tako da se navedena situacija uopće ne može nazvati katstrofalnom, kako se to ponekad ističe u medijima i javnosti.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon