USPORAVAJU LI DEMONSTRACIJE U SRBIJI?

Tekst: Panopticum

Foto: TANJUG

Demonstracije „Jedan od pet milijuna“ traju već 100 dana, u više od 80 gradova Srbije. Lideri, uglavnom „Saveza za Srbiju“, preuzeli su riječ i ulične mikrofone od glumaca i uglednih građana. Osim toga, opozicija u demonstracijama ne nastupa samo u jednoj koloni – osim Saveza za Srbiju, sudjeluje i Pokret slobodnih građana, Demokratski građanski forum, Građanski front, asocijacija lokalnih pokreta u formiranju i druga opozicija, poput Asocijacije nezavisnih zastupnika.

Međutim, poljednjih dana u Srbiji se sve više nameće pitanje u kojem smjeru  ide politička artikulacija daljnjih demonstracija?  Naime, pripadnici pojedinih opozicijskih grupacija koji drže do građanskog i proeuropskog smjera, mišljenja su da trenutna situacija u Srbiji samo budi asocijaciju na političku utakmicu u nacionalizmu s aktualnom vlašću. Drugi su pak mišljenja da su zahtjevi za smjenom Vučića i politike koju on predstavlja nerealni. Treći su pak mišljenja da će trenutne ulične demonstracije polučiti rezultat tek na duži rok, što se može dogoditi najranije tek na predsjedničkim izborima 2022. godine.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon