USPJEŠNO ODRŽAN ZIMSKI SEMINAR ZA GEOGRAFE

Tekst: HGD

Foto: PMF

U Zagrebu je uspješno održan 70. Zimski seminar za geografe pod radnim nazivom „Geografski odgovori na izazove suvremenog svijeta i nastave geografije”. Ovaj renomirani skup okupio je stručnjake iz područja geografije kako bi razmijenili znanje, iskustva i rezultate najnovijih istraživanja. U suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje i Geografskim odsjekom, skup je tradicionalno organiziralo Hrvatsko geografsko društvo.

Nastavnici Geografskog odsjeka i gosti predavači izložili su deset tema čiji sadržaj osnažuje kompetencije učitelja i nastavnika geografije, metodologije geografskih istraživanja, vrednovanja i edukacijske geografije. Temeljem održanih predavanja učitelji i nastavnici geografije moći će primijeniti u nastavi geografije aktualne spoznaje geopolitike i geostrategije o uzrocima nastanka suvremenih kriznih žarišta u svijetu i njihovim posljedicama, primijeniti odgovarajuću metodologiju geografskih istraživanja u razvoju istraživačkog pristupa u nastavi, primijeniti smjernice i rezultate međunarodnih vrednovanja i nacionalnih ispita te u procesu planiranja, programiranja i izvedbe nastave primijeniti rezultate edukacijskih istraživanja. Za profesionalni razvoj učitelja i nastavnika, kao i za popularizaciju geografije kao nastavnoga predmeta i znanstvenoga polja, posebice je važno unaprijediti mentorski rad u pripremi učenika za sudjelovanje na svim razinama natjecanja iz geografije, usmjeren na usvajanje odgojno-obrazovnih ishoda i generičkih kompetencija i promovirati studijske programe geografije učenicima osnovnih i srednjih škola.

Sudionicima seminara uvodnim riječima obratili su se doc. dr. sc. Mladen Maradin, predsjednik Hrvatskog geografskog društva, prof. dr. sc. Anita Filipčić, zamjenica obnašatelja dužnosti pročelnika Geografskog odsjeka, prof. dr. sc. Mirko Planinić, dekan Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Vesna Milić, dipl. geograf, viša savjetnica u Agenciji za odgoj i obrazovanje za geografiju te Vinko Filipović, prof. geografije, ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja.

Mladi olimpijci, sudionici prošlogodišnjeg iGEO natjecanja održanog u Bandungu u Indoneziji, imali su priliku podijeliti svoja iskustva s natjecanja, a njihovi voditelji istaknuli su doprinos hrvatskog olimpijskog tima ugledu hrvatske geografije na svjetskoj razini.

Tradicionalno, dodijeljene su i nagrade Hrvatskog geografskog društva za 2023. godinu. Prof. dr. sc. Aleksandar Lukić nagrađen je za znanstveni doprinos, dok je doc. dr. sc. Dubravka Spevec dobila nagradu za promidžbu i popularizaciju geografije. Nagrade za poučavanje geografije zasluženo su pripale Valentini Tomac, mag. educ. geogr. iz Srednje škole Delnice te Ružici Lončar, prof. geol. i geogr. iz I. Tehničke škole Teslau Zagrebo.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon