USKORO TRAMVAJSKA PRUGA DO ZRAČNE LUKE ZAGREB

Tekst: D. S.

Foto: VG

Zagrebačka gradska uprava objavila je da će tvrtke Geoprojekt i Elektroprojekt za tri milijuna i 683 tisuće kuna izraditi projektno tehničku dokumentaciju za izgradnju tramvajske pruge od Kvaternikovog trga do naselja Velika Kosnica u blizini zračne luke ‘Franjo Tuđman’.

Ponuda Geoprojekta i Elektroprojekta odabrana je kao najpovoljnija na javnom natječaju Ureda za javnu nabavu grada Zagreba raspisanom još krajem 2016. godine, a odabrani ponuditelj obvezao se izraditi projektno tehničku dokumentaciju za tri milijuna kuna bez PDV-a. No, prema najnovijoj objavi naručitelja u elektronskom oglasniku javne nabave, vrijednost ugovora povećana je za 683 tisuća kuna.

Prema generalnom urbanističkom planu hrvatske metropole, nova tramvajska pruga povezala bi Kvaternikov trg i Veliku Kosnicu u ukupnoj dužini od 17 kilometara, odnosno 8,5 kilometara u prometnoj dužni s dva kolosijeka. U spomenutu dužinu nisu uračunati mogući nastavci pruge od Velike Kosnice do Gradskog stadiona u Velikoj Gorici i zagrebačke Zračne luke.

Trasa Kvaternikov trg-Velika Kosnica podijeljena je u četiri dionice. Prva se odnosi na gradnju pruge Heinzelevom ulicom kako bi se Kvaternikov trg izravno povezao s Avenijom grada Vukovara. Dvije dionice odnose se na gradnju pruge Radničkom cestom preko Savišća sve do Domovinskog mosta, a preostala od Domovinskog mosta do Velike Kosnice.

Prvo bi se, prema smjernicama ZET-a zadanim projektantu, tramvajskom prugom povezalo križanje Avenije grada Vukovara i Heinzelove ulice sa Savišćem, dok bi gradnja pravca Kvaternikov trg-Zvonimirova ulica u duljini od 400 metara došla na red posljednja. Na zamišljenoj trasi predviđeno je 12 tramvajskih stajališta, a ZET za novu prugu, prema spomenutim smjernicama, ne bi uvodio nove tramvajske linije već bi preusmjerio liniju broj 2 koja sada prometuje od Črnomerca do Savišća. Prema planu linija “2”  bi povezivala željeznički i autobusni kolodvor s Velikom Kosnicom, odnosno sa Zračnom lukom, kada se trasa provede do aerodroma.

Pokrenuvši pripreme za izgradnju pruge do Velike Kosnice krajem 2016., zagrebački gradonačelnik je najavio da će pruga biti gotova 2019., a kao ukupna vrijednost investicije spominjana je svota od 50 milijuna eura. S obzirom na činjenicu da je ugovor s Geoprojektom i Elektroprojektom utvrđen tek na proljeće 2020., neizvjesno je kada bi gradnja pruge uopće mogla početi.

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon