UOČI VELIKE GOSPE KGK NAZOČI SVETOJ MISI U KOMUŠINI U BIH

Tekst: D. S.

Foto: SB

Služba za odnose s javnošću Ureda predsjednice Republike Hrvatske uputila je 13. kolovoza 2019. godine najavu broj 130/2019. koju potpisuje glasnogovornica Ivana Crnić kojom se izvješćuje kako će Predsjednica Republike Hrvatske, Kolinda Grabar-Kitarović u srijedu, 14. kolovoza 2019. u 18 sati uoči blagdana Velike Gospe nazočit Svetoj misi u Župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Komušini nedaleko Teslića.

Inače, na proslavi Velike Gospe u Komušini i na brdu Kondžilu udaljenih oko 50 kilometara od Slavonskog Broda ove godine očekuje se preko 15 tisuća vjernika. Više od 250 godina, s malim prekidom u posljednjem ratu, Komušanci i ostali vjernici te hodočasnici dolaze na ovo brdo i vrše zavjet pradjedova. Može se reći kako je to najduža tradicija hodočašća u BiH poput onih u Mariju Bistricu ili Sinj u Hrvatskoj.

Gospina se slika prvi put spominje 1779. godine, i samo je dva puta izbivala iz župe. Prvi put 1888. za vrijeme restauracije u Grazu, a drugi 1992. kada su srpski ekstremisti protjerali sve katolike i razorili župnu crkvu. Slika je 1996. vraćena iz Hrvatske u Žepče, a 1999. godine u Komušinu.

U Komušini se osim hodočašća za Veliku Gospu održavaju još dva hodočašća – jedno u posljednjoj nedjelji svibnja kao hodočašće mladih Vrhbosanske nadbiskupije, i drugo krajem listopada kao hodočašće okolnih župa. Budući da u župi stalno živi relativno mali broj vjernika, može se reći kako ovaj kraj barem tri puta godišnje oživi više nego inače.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon