POVODOM OTVARANJA SVEMIRSKIH OPSERVATORIJA U ŠPANJOLSKOJ I ČILEU PREDAVANJE O BUDUĆNOSTI GAMA – ASTRONOMIJE

Tekst: Dario Hrupec

Foto: Instituto de Astrofísica de Canarias

U četvrtak, 15. rujna 2022. s početkom u 18 sati u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića, Preradovićeva 5 u Zagrebu znanstveno-popularizacijsko predavanje će održati Mario Pecimotika pod nazivom “CTA: budućnost gama-astronomije”.

CTA (Cherenkov Telescope Array, Postav Čerenkovljevih teleskopa) budući je opservatorij za astronomiju gama-zračenja pri vrlo visokim energijama koji će se sastojati od sjevernog dijela, smještenog na otoku La Palmi u Španjolskoj i južnog dijela smještenog u pustinji Atacama u Čileu. Riječ je o mnoštvu Čerenkovljevih teleskopa, instrumenata posebne vrste kojima se gama-zračenje opaža posredno, detekcijom Čerenkovljeve svjetlosti koju u atmosferi stvara pljusak nabijenih čestica bržih od svjetlosti u zraku. Predavanjem će biti predstavljena ideja, znanstveni potencijal i ključni ciljevi CTA, vodećeg opservatorija gama-astronomije na kojem rade i hrvatski istraživači.

Mario Pecimotika diplomirao je fiziku i informatiku na Odjelu za fiziku Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku nakon čega je upisao poslijediplomski doktorski studij u polju astrofizike na Fakultetu za fiziku Sveučilišta u Rijeci. Trenutačno je zaposlen kao asistent na Institutu Ruđer Bošković u Zagrebu. Njegovo je glavno područje istraživanja utjecaj stanja atmosfere na opažanja Čerenkovljevim teleskopima.

Podsjetimo, Hrvatsko prirodoslovno društvo organizira ciklus znanstveno-popularizacijskih predavanja pod nazivom Priroda uživo. Arhiva prošlih predavanja dostupna je na https://hpd.hr/priroda-uzivo/arhiva-proslih-predavanja/ a videozapisi na https://hpd.hr/priroda-uzivo/videozapisi-predavanja/.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon