UNHCR POHVALIO MUP I VLADU RH U ZAŠTITI IZBJEGLICA I AZILANATA

Tekst: J. Kapić/Panopticum

Foto: UNHCR

Pomoćnica visokog povjerenika UN-a za izbjeglice (UNHCR), Gillian Triggs, u petak, 16. srpnja 2021. je završila svoj posjet Hrvatskoj. Posjet je bio usmjeren na pitanja međunarodne zaštite, uključivo izazove u pristupu teritoriju i sustavu azila, integraciju izbjeglica, nacionalne napore u preseljenju izbjeglica te rješenja za osobe bez državljanstva.

U Zagrebu se pomoćnica visokog povjerenika susrela s tražiteljima azila i izbjeglicama u prihvatilištu za tražitelje azila i s njima razgovarala o njihovim dosadašnjim iskustvima, kao i o njihovoj trenutnoj situaciji i nadama o budućnosti u Hrvatskoj.

Također, Triggs se susrela i s ministrom vanjskih i europskih poslova Gordanom Grlićem Radmanom i državnom tajnicom u Ministarstvu unutarnjih poslova Terezijom Gras. Razgovori su se odnosili na izazove u pristupu teritoriju i azilu prepoznajući pritom i vladine uspjehe u integraciji i preseljenju izbjeglica.

Naime, UNHCR je pohvalio Hrvatsku na uspostavi nezavisnog nacionalnog nadzornog mehanizma za promatranje postupanja policije na granici i spreman je podržati vladu u njihovom radu.

Pomoćnica visokog povjerenika je također posjetila i gradove Petrinju i Sisak koji su bili teško pogođeni u potresu koji se dogodio u prosincu 2020.godine. Među pogođenima su bile i preseljene izbjeglice, osobe bez državljanstva i korisnici Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja. Triggs je prenijela zahvalnost lokalnoj zajednici u Hrvatskoj koja im je ukazala gostoprimstvo i velikodušnost unatoč vlastitim nedaćama.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon