UNATOČ KORONI CIJENE SIROVE NAFTE I DALJE RASTU NA SVJETSKIM TRŽIŠTIMA

Tekst: Panopticm

Foto: Guliver

U trenucima dok se pandemiji koronavirusa još ne nazire kraj, na svjetskim tržištima cijene nafte rastu već četvrti tjedan zaredom te su dosegnule nove najviše razine u posljednje dvije godine budući trgovci očekuju da će, zahvaljujući oporavku najvećih svjetskih gospodarstava, potražnja za naftom nastaviti rasti.

Na londonskom tržištu cijena barela iznosi 73.51 dolar dok je na američkom tržištu cijena barela dosegnula 71.64 dolara. Rast cijena nafte na nove najviše razine u više od dvije godine zahvaljuje se podacima koji pokazuju da se najveća svjetska gospodarstva stabilno oporavljaju od koronakrize.

Rast cijena nafte ograničava i relativno jak američki dolar. Naime, američka središnja banka signalizirala je nedavno da bi zbog jačanja inflacijskih pritisaka mogla početi podizati ključne kamatne stope 2023., godinu dana prije nego što se očekivalo. Prema izjavama ekonomista, spomenuta najava podizanja ključnih kamata u SAD-u prigušila je izglede gospodarskog rasta u nešto duljoj perspektivi, što će u konačnici zakočiti i potražnju za naftom.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon