UNATOČ KORONI HRVATSKA NA DAN LOKALNIH IZBORA OTVARA GRANICE

Tekst: L. Glembay

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Čini se da ni pandemija korone ne može narušti sporazum HDZ-a i SDSS-a kao njihovog koalicijskog partnera, što u praksi daje konkretne rezultate. Naime, na dan lokalnih izbora koji se održavaju u nedjelju, 16. svibnja 2021., hrvatski državljani s pravom glasa moći će ući u Hrvatsku bez obzira na to iz koje države dolaze. Iako se ova odluka odnosi na sve zemlje, sasvim je izvjesno da je donesena zbog najavljenog jednodnevnog uvoza glasača iz Srbije i BiH. Na te putnike primijenit će se iznimka od Odluke o privremenoj zabrani i ograničavanju prelaska preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske, u smislu posjedovanja BAT ili PCR testa, potvrde o cijepljenju ili preboljenju bolesti Covid-19. Drugim riječima, za dolazak na izbore ne moraju imati nijednu od prethodno spomenutih potvrda.

Kako se navodi u odluci, dolazak u Hrvatsku iz trećih država zbog glasanja smatrat će se dolaskom iz neodgodivih osobnih razloga za osobe koje imaju pravo glasanja na lokalnim izborima u Republici Hrvatskoj. U MUP-u podsjećaju da se osobe koje putuju zbog neodgodivih osobnih razloga ne smiju zadržavati u Republici Hrvatskoj duže od 12 sati, a u suprotnome na njih se primjenjuju epidemiološke mjere iz važeće Odluke. Prilikom boravka u Republici Hrvatskoj svi putnici, neovisno o kategoriji i državi iz koje dolaze, dužni su pridržavati se općih i posebnih preporuka i uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ).

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon