UN USVOJIO REZOLUCIJU PROTIV ANTISEMITIZMA UOČI MEĐUNARODNOG DANA SJEĆANJA NA HOLOKAUST

Tekst: B. D.

Foto: UN

Uoči Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta koji se obilježava svake godine 27. siječnja, Opća skupština Ujedinjenih nacija u četvrtak, 20. siječnja 2022. godine je konsenzusom, na prijedlog Izraela, prihvatila neobvezujuću rezoluciju u kojoj se sve zemlje pozivaju na borbu protiv negacije holokausta i protiv antisemitizma, posebno na društvenim mrežama.

Politički relativno važan tekst rezolucije, premda zakonski ne obvezuje, izrađen je uz pomoć Njemačke i poduprlo ga je 114 od 193 zemlje članice UN-a. Izraelski veleposlanik pri UN-u u New Yorku, Gilad Erdan izrazio je u priopćenju objavljenom prije neobvezujućeg prihvaćanja teksta zadovoljstvo povijesnom rezolucijom o kojoj se aktivno pregovaralo zadnjih mjeseci na East Riveru.

U tekstu rezolucije se pozivaju sve zemlje članice UN-a da bezuvjetno odbace svako negiranje ili iskrivljavanje holokausta kao povijesnog događaja te da izrade odgojne programe koji će u pamćenje budućih naraštaja utisnuti pouku holokausta.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon