UN USVOJIO REZOLUCIJU O PREKIDU SUKOBA U VRIJEME KORONE

Tekst: B. D.

Foto: TASS

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija jednoglasno je u srijedu, 1. srpnja 2020. usvojilo rezoluciju kojom se zahtijeva prekid sukoba u svijetu kako bi se olakšala borba protiv pandemije Covid-19, nakon više od tri mjeseca sporenja između Kine i SAD-a oko teksta rezolucije. Vijeće sigurnosti je prvi puta usvojilo rezoluciju o zdravlju koju su zajedno sastavile Francuska i Tunis. Antonio Guterres je u priopćenju ocijenio da će usvajanje rezolucije poslati važan signal stranama su sukobu.

Da podsjetimo, Kina i SAD su mjesecima blokirale Vijeće sigurnosti, suprostavljajući se u pogledu mjesta koje u tekstu treba dati Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO), a rezolucija pokušava podržati poziv koji je 23. ožujka 2020. uputio glavni tajnik UN-a Antonio Guterres na primirje u svijetu. Rezolucija više ne sadrži paragraf o WHO-u kojem su se Sjedinjene Države kategorički protivile u prethodnoj verziji. Naime, u tekstu rezolucije se zahtijeva “trenutačni i opći prekid neprijateljstva” u svim sukobima osim borbe protiv džihadističkih skupina, kao i humanitarna stanka od najmanje 90 uzastopnih dana radi pružanja međunarodne pomoći stanovništvima.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon