UN SUMMIT O KLIMI U MADRIDU

Tekst: R. F.

Foto: UN

U ponedjeljak, 2. prosinca 2019. u  Madridu je započeo summit UN-a o klimi na koji dolazi oko 50 svjetskih vođa. Madridski summit će trajati gotovo dva tjedna, a na njemu će se razgovarati o globalnoj prijetnji – klimatskim promjenama. Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres u uvodnom govoru je napomenuo kako se Zemlja bliži točki s koje nema povratka. Osim toga, izjavio je kako se u sljedećih 12 mjeseci mora početi smanjivati količina stakleničkih plinova kako bi se dosegla ugljična neutralnost do 2050. godine budući se već danas svijet suočava s punom klimatskom krizom te je zatražio od zemalja da smanje emisije ugljičnih plinova.

Da podsjetimo, svrha konferencije u Madridu je polaganje temelja za potporu Pariškom sporazumu  sklopljenom 2015. u svrhu rješavanja klimatskih promjena, a koji ulazi u ključnu provedbenu fazu sljedeće godine budući postojeća obećanja u sklopu sporazuma nisu dovoljna da bi se izbjegle najopasnije posljedice globalnog zatopljenja, i to u smislu porasta razine mora, suše, oluja i drugih utjecaja.

U studenom 2020. godine u Glasgowu je zakazano održavanje novog summita.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon