UN: RUSIJA PREUZELA PREDSJEDANJE VIJEĆEM SIGURNOSTI

Tekst: BBC/Panopticum

Foto: TASS

Rusija je u subotu, 1. travnja 2023. preuzela predsjedanje Vijećem sigurnosti UN-a usprkos ukrajinskom apelu članovima da blokiraju rusko preuzimanje. Tom prilikom SAD je poručio da neće blokirati Rusiju, stalnu članicu Vijeća sigurnosti, u preuzimanju predsjedanja. Slučajno ili ne, u takvim, novim okolnostima, Vijeće sigurnosti UN-a vodi država za čijim je predsjednikom raspisana međunarodna tjeralica zbog navodnih ratnih zločina.

Stalne članice Vijeća sigurnosti su SAD, Velika Britanija, Francuska, Kina i Rusija. Svaka od 15 članica Vijeća sigurnosti UN-a po rotacijskom principu preuzima predsjedanje na mjesec dana. Funkcija je uglavnom proceduralna, ali ruski veleposlanik pri UN-u, Vasilj Nebenzija, rekao je ruskoj novinskoj agenciji TASS da planira organizirati nekoliko rasprava, uključujući onu o kontroli naoružanja.

Podsjetimo, predsjednik Volodimir Zelenski prošle je godine kazao da Vijeće sigurnosti UN-a treba reformirati ili rasformirati, optuživši to tijelo da nije poduzelo dovoljno koraka za sprječavanje ruske invazije. Također je pozvao na izbacivanje Rusije iz Vijeća sigurnosti UN-a.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon