UN POZDRAVIO VATIKANSKO ODBIJANJE “DOKTRINE OTKRIĆA”

Tekst: Panopticum

Foto: UN

José Francisco Calí Tzay, posebni izvjestitelj UN-a za prava autohtonih naroda pozdravio je nedavno odbacivanje Doktrine otkrića od strane Vatikana i izrazio nadu da će druge vlade slijediti primjer Svete Stolice, izvijestio je UN na svojim službenim internetskim stranicama. Naime, Doktrina otkrića bila je teorija koja je služila za opravdavanje izvlaštenja autohtonih zemalja od strane suverenih kolonizatora od njihovih zakonitih vlasnika.

Doktrina otkrića, priznao je UN-ov stručnjak za prava autohtonih naroda, još uvijek je otvorena rana za mnoge autohtone narode diljem svijeta. Predstavnik UN.a pritom ističe kako se to mora riješiti kao dio procesa pomirenja između autohtonih naroda i kolonijalnih država.

Dužnosnik UN-a pohvalio je vatikansko priznanje štetnih učinaka kolonizacije, uključujući bol koju su pretrpjeli domorodački narodi i pozdravio poticaj pape Franje s ciljem promicanja uzajamnog poštovanja i dijaloga, te napuštanja kolonizatorskog mentaliteta.

Vatikan je u Zajedničkoj izjavi Dikasterija za kulturu i Dikasterija za cjeloviti ljudski razvoj od 30. ožujka 2023. službeno odbacio one koncepte koji ne prepoznaju inherentna ljudska prava autohtonih naroda, uključujući ono što je postalo poznato kao pravna i politička Doktrina otkrića.

Zahvaljujući dijalogu s autohtonim narodima, pisalo je, Crkva je stekla veću svijest o njihovim patnjama, prošlim i sadašnjim, zbog izvlaštenja njihove zemlje… kao i politike prisilne asimilacije, koju su promicale vlade toga vremena, s namjerom da eliminira njihove autohtone kulture.

U dokumentu je navedeno da Doktrina otkrića nije dio učenja Katoličke Crkve. Nadalje, potvrđuje da papinske bule koje su dodijelile takva prava suverenima kolonizatorima nikada nisu bile dio crkvenog učiteljstva.

Dokument je izdan osam mjeseci nakon pokorničkog putovanja pape Franje u Kanadu, te jasno potvrđuje odbacivanje kolonizatorskog mentaliteta od strane Katoličke Crkve.

Tijekom povijesti, podsjeća se u dokumentu, pape su osuđivali djela nasilja, ugnjetavanja, društvene nepravde i ropstva, uključujući i one počinjene nad autohtonim narodima. Također bilježi brojne primjere biskupa, svećenika, redovnika, redovnica i vjernika laika koji su dali živote u obrani dostojanstva tih naroda. U isto vrijeme, priznaje da su mnogi kršćani počinili zla djela protiv autohtonih naroda za koje su nedavni pape u brojnim prilikama tražili oprost.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon