UN OSUDIO RUSKU ANEKSIJU DIJELOVA UKRAJINE

Tekst: Panopticum/UN

Foto: Mission of Croatia to the United Nations

Opća skupština Ujedinjenih nacija (UN) u srijedu,12. listopada 2022. je velikom većinom glasova osudila ruski “pokušaj nezakonite aneksije” četiriju djelomično okupiranih pokrajina u Ukrajini i pozvala sve zemlje članice da ne priznaju taj potez, čime je ojačala diplomatsku međunarodnu izolaciju Moskve.

Naime, tri četvrtine od 193 člana Opće skupštine UN-a, odnosno 143 zemlje, glasalo je za rezoluciju koja također potvrđuje suverenitet, neovisnost, jedinstvo i teritorijalni integritet Ukrajine unutar njezinih međunarodno priznatih granica.

Prema dostupnoj fotografiji s centralnog monitora u sjedištu UN-a u New Yorku samo četiri zemlje pridružile su se Rusiji u glasanju protiv rezolucije – Sirija, Nikaragva, Sjeverna Koreja i Bjelorusija. Trideset i pet zemalja bilo je suzdržano pri glasovanju, uključujući rusku zemlju partnera Kinu, dok ostale nisu glasale.

Podsjetimo, glasovanje u Općoj skupštini UN-a uslijedilo je nakon prošlomjesečnog veta Rusije na sličnu rezoluciju u 15-članom Vijeću sigurnosti.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon