PREDSTAVNIK UN OPTUŽIO VB ZA NARUŠAVANJE ZDRAVLJA UTEMELJITELJU WIKILEAKSA

Tekst: R. F.

Foto: UN

Predstavnik UN-a Nils Melzer, izjavio je za BBC da je britanska vlada pokazala otvoreno nepoštivanje Assangeovih prava i integriteta ignorirajući njegove savjete i savjete liječnika koji su posjetili Assangea u londonskom zatvoru. Osim predstavnika UN-a, više od 100 liječnika optužilo je u medicinskom časopisu The Lancet Veliku Britaniju da onemogućava potrebnu zdravstvenu skrb zatočenom utemeljitelju WikiLeaksa Julianu Assangeu te da dopušta tretman za koji je predstavnik UN-a rekao da graniči s mučenjem.

Optužbe dolaze uoči budućeg Assangeovog  saslušanja o izručenju SAD-u nakon što ga je američka vlada optužila za zavjeru s bivšom američkom obavještajnom analitičarkom Chelsea Manning radi objave klasificiranog materijala 2010. godine. Prema optužbama koje mu se stavljaju na teret od strane SAD-a, a koje uključuju kršenje zakona o špijunaži i curenje informacija, Julian Assange mogao bi dobiti 170-godišnju kaznu zatvora.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon