UN OD ICJ ZATRAŽIO MIŠLJENJE O POSLJEDICAMA IZRAELSKE OKUPACIJE PALESTINSKIH TERITORIJA

Tekst: UN/Panopticum

Foto: Haaretz

Opća skupština Ujedinjenih nacija odobrila je rezoluciju kojom se od Međunarodnog suda pravde (ICJ) traži službeno pravno mišljenje o posljedicama izraelske okupacije Zapadne obale i Gaze koja je u tijeku. Rezolucija u UN-u je usvojena  u petak, 30. prosinca 2022. godine uz podršku 87 zemalja dok je 26 glasova bilo protiv a 53 zemlje članice su bile suzdržane. Palestinski su čelnici ovu mjeru označili kao prvi korak izraleske odgovornosti.

Rezolucija traži od ICJ-a da savjetuje o pravnim posljedicama koje proizlaze iz izraelske “okupacije, naseljavanja i aneksije” palestinskih teritorija, “uključujući mjere usmjerene na promjenu demografskog sastava, karaktera i statusa grada Jeruzalema, i iz srodnih diskriminirajućih zakona i mjera”. Nadalje, ICJ bi trebao objasniti kako određene izraelske politike “utječu na pravni status okupacije” i definirati pravne posljedice koje bi mogle iz toga proizaći – ne samo za Izrael nego i za UN i sve njegove članice.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon