UMRLA SIMONE VEIL

Francuska političarka Simone Veil, ikona borbe za ženska prava u toj zemlji, te žena koja je preživjela holokaust, umrla je u petak, 30. lipnja 2017. u dobi od 89 godina. Simone Veil simbolizira tri najvažnija elementa 20. stoljeća: kao Židovka preživjela je nacistički logor smrti, strastveno se borila za prava žena te se iznimno zalagala za europsku izgradnju i francusko-njemačko pomirenje. Kao podsjetnik na holokaust, a francuski mediji navode da je uspjela preživjeti Auschwitz, marš smrti i Mauthausen i Bergen-Belsen, utemeljila je Zakladu za sjećanje na holokaust kojom je i predsjedala.

Tekst: D.S.

Foto: www.theguardian.com

Francuska političarka Simone Veil, ikona borbe za ženska prava u toj zemlji, te žena koja je preživjela holokaust, umrla je u petak, 30. lipnja 2017. u dobi od 89 godina.

Simone Veil simbolizira tri najvažnija elementa 20. stoljeća: kao Židovka preživjela je nacistički logor smrti, strastveno se borila za prava žena te se iznimno zalagala za europsku izgradnju i francusko-njemačko pomirenje.

Kao podsjetnik na holokaust, a francuski mediji navode da je uspjela preživjeti Auschwitz, marš smrti i Mauthausen i Bergen-Belsen, utemeljila je Zakladu za sjećanje na holokaust kojom je i predsjedala.

Ta je francuska političarka iznimno pridonijela emancipaciji žena u svojoj zemlji, a ostat će vjerojatno najviše upamćena po tome što se izborila za legalizaciju pobačaja u Francuskoj 1974. dok je bila na mjestu ministrice zdravstva. Njezino zalaganje za ponovno ujedinjenje Europe na temelju vrijednosti poput slobode, demokracije, jednakosti, vladavine prava i poštivanja ljudskih prava donijelo joj je i mjesto predsjednice Europskog parlamenta 1979. Bila je prva izravno izabrana čelnica te institucije.

Iako je živjela zaklonjena od javnosti od 2007. kada je napustila svoje mjesto u francuskom Ustavnom vijeću, uživala je veliko poštovanje širom političkog spektra i u većini istraživanja javnog mišljenja bila uvijek među najpopularnijim političarima.

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon