UMJETNOST I ZATVOR

Tekst: B. D.

Foto: HRT/HDLU

U Zagrebu se u srijedu, 5. lipnja 2019. godine održava u Velikoj vijećnici Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu znanstveno-stručni skup pod nazivom “Revitalizacija zatvorskog prostora umjetnošću”.

Naime, na skupu će biti predstavljeni rezultati istraživačke komponente projekta Revitalizacija zatvorskog prostora umjetnošću, izvedenog povodom Europskog dana kreativnosti EU projekta CreArt, u okviru kojeg je četvero hrvatskih umjetnika Goran Rakić, Slaven Kosanović, Ivan Oštarčević i Dominik Vuković izvelo likovne intervencije u Zatvoru u Zagrebu, poznatijeg pod imenom “Remetinec”.

SLUŽBENO PREDSTAVLJANJE PROJEKTA

Na samim počecima, na službenom predstavljanju projekta likovnih intervencija, nakon uvodne riječi pomoćnice ministra Jane Špero i upravitelja Zatvora u Zagrebu Damira Čumpeka, projekt su predstavili ravnateljica HDLU-a Ivana Andabaka i voditeljica projekta dr. sc. Melinde Šefčić, dok su likovne intervencije predstavili sami umjetnici. Zatvorski prostor zahtijeva jedan potpuno novi i drugačiji pristup rada i djelovanja. Umjetnici od samog početka provođenja projektnih aktivnosti su posebnu pažnju pridodavali specifičnosti prostora, posebice prilikom odabira prostora djelovanja, izvedbe skica za prostornu estetizaciju kao i odabira boja.

UNAPREĐENJE MEĐULJUDSKIH ODNOSA ZATVORENIKA

Projekt se izvodio pod vodstvom autorice projekta dr. art. Melinde Šefčić, u suradnji sa Središnjim uredom Ministarstva Pravosuđa, Zatvorom u Zagrebu, Odsjekom za etnologiju i kulturnu antropologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Institutom za etnologiju i folkloristiku te Odsjekom za kriminologiju Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a s ciljem unaprjeđenja kvalitete života i međuljudskih odnosa zatvorenika, stvaranja nove, humanije, podupiruće i njegujuće okoline.

ZNANSTVENA KOMPONENTA

Istraživačku komponentu i izvedbu projekta prati i istraživačka komponenta, a koju će predstaviti dr. sc. Nevena Škrbić Alempijević i dr. sc. Sanja Potkonjak s Odsjeka za etnologiju i kulturnu antropologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, zatim dr. sc. Valentina Gulin Zrnić s Instituta za etnologiju i folkloristiku te dr. sc. Anita Jandrić Nišević s Odsjeka za kriminologiju Edukacijsko rehabilitacijskog fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

PERCEPCIJA INTERIJERA ZATVORA

Dr. sc. Anita Jandrić Nišević održat će predavanje na temu „Rezultati percepcije interijera Zatvora u Zagrebu dobiveni na uzorku ispitanih zatvorenika i djelatnika Zatvora u Zagrebu prije i nakon izvođenja likovnih intervencija“, dok će na temu „Umjetnost i zatvor: kulturnoantropološko istraživanje“ govoriti dr. sc. Valentina Gulin Zrnić, dr. sc. Sanja Potkonjak i dr. sc. Nevena Škrbić Alempijević.

 

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon