UMJETNA INTELIGENCIJA U AMERIČKIM BESPILOTNIM LETJELICAMA DOŽIVJELA TEŽAK VOJNI PORAZ

Tekst: NYT/Panopticum

Foto: The Bourne Legacy

Prema pisanju subotnjeg izdanja (18. 12. 2021.) New York Timesa (NYT), Američki napadi bespilotnim letjelicama u Iraku, Afganistanu i Siriji obilježeni su pogrešnim obavještajnim podacima koji su rezultirali tisućama civilnih žrtava. U analizi petogodišnjeg razdoblja američke snage izvele su više od 50 tisuća zračnih napada u Afganistanu, Iraku i Siriji, međutim, preciznost je bila daleko od deklarirane. NYT je vojne dokumente dobio od Pentagona temeljem američkog zakona o pravu na informiranje.

NYT analizu temelji na povjerljivim dokumentima Pentagona u više od 1.300 akcija koje demantiraju tvrdnju o preciznim bombama koje su bile ispaljene s bespilotnih letjelica na džihadističke skupine u Afganistanu, Iraku i Siriji.

Obrazlažući dalje temu, NYT navodi primjer s napadom na tri navodne islamističke skupine u sjevernoj Siriji gdje su prva izvješća govorila su o 85 ubijenih džihadista dok je u stvarnosti poginulo 120 seljaka. Drugi primjer koji spominje NYT su pogrešni obavještajni podaci koji su pridonijeli smrtonosnim pogreškama, a odnosi se na slučaj kada je američka vojska morala povući tvrdnju da su u vozilu koje su u kolovozu 2021. uništile dronom u Kabulu bile bombe budući se radilo se o desetero članova jedne obitelji, uključujući djecu.

Podsjetimo, Američki zračni napadi u navedenim zemljama postali su znatno učestaliji u zadnjim godinama mandata bivšeg predsjednika Baracka Obame. Naime, Obama i Pentagon tvrdili su tada da korištenje bespilotnih letjelica predstavlja najprecizniju zračnu kampanju u povijesti i da će broj civilnih žrtava biti minimalan.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon