UMJESTO F-16 STIGAO MUZEJSKI MIG-21

Tekst: Panopticum

Foto: MVEP

MiG-21, borbeni avion kojim je hrvatski pilot i heroj Domovinskog rata Rudolf Perešin 25. listopada 1991. godine preletio iz Bihaća u Klagenfurt od danas, 12. svibnja 2019. je izložen ispred Ministarstva obrane RH, gdje će ga građani moći vidjeti u sljedećem razdoblju, priopćeno je iz MORH-a. Uz sva poštovanja poginulom hrvatskom pilotu, teško se oteti dojmu da se spomenuta MORH-ova ceremonija odvija u sjeni skandala u nabavci rabljenih F-16 iz Izraela. Dakle, u igrokazu za javnost, ne biraju se sredstva poput prikazivanja iskrenog patriotizma i domoljublja Rudolfa Perešina i njegove obitelji kako bi hrvatsku javnost čim prije prekrio zaborav neslavne izraelske vojno-financijske, ali i moralno upitne avanture Vlade A. Plenkovića. Slučajno ili ne, a obzirom na ostavljene oznake bivše JNA na ratnom zrakoplovu MIG-21, posjetitelji Zagreba kao i mnogobrojni turisti mogli bi ostati zbunjeni, misleći pritom da se nekom zabunom nalaze pred nekadasnjim vojnim kompleksom JNA u hrvatskoj metropoli.

Da podsjetimo, u Hrvatsku je ovoga tjedna vraćen iz Austrije borbeni zrakoplov MiG-21 kojim je hrvatski pilot Rudolf Perešin, 25. listopada 1991. godine preletio u Klagenfurt. Proteklih se godina ovaj zrakoplov nalazio u Zeltwegu u Vojno-zrakoplovnom muzeju. Iz zračne luke Pleso zrakoplov je dovezen do Krešimirova trga, ispred Ministarstva obrane RH.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon