UHKP: NOVINARKA JUTARNJEG LISTA NIJE NAPISALA NITI JEDAN RELEVANTATN PODATAK A POLJOPRIVREDNIKE JE PRIKAZALA KAO MANIPULATORE

Tekst: Ivan Tešija
Poštovani,
povodom teksta objavljenog u Jutarnjem listu od 4. travnja 2022. godine pod naslovom “Otkrivamo manipulacije poticajima: Izvukli 77,5 milijuna kuna na izbrisanim pašnjacima” koji je pisala novinarka Slavica Lukić ovim putem javno opovrgavamo niz netočnih tvrdnji i dezinformacija.
U tekstu su iznesene neistine i klevete, unatoč činjenici da smo osobno pričali sa gospođom Slavicom Lukić više od sat vremena i potanko objasnili cijelu situaciju oko brisanja površina.
Budući da gospođa Lukić nije napisala ni jedan točan ni relavantan podatak, te je prikazala i oklevetala poljoprivrednike kao manipulatore i ljude koji izbjegavaju plaćanje svojih obaveza, što nije točno, obraćamo Vam se za demanti, kojeg Vas molimo da prenesete u cijelosti kako ne bi trebali poduzimati odgovarajuće pravne radnje, jer nam je člankom itekako ugrožena egzistencija, poslovanje i ugled.
Poljoprivrednici su se legalno upisali u ARKOD, jer je poljoprivrednike 2015. godine pozvala država da upišu te iste poljoprivredne površine koje koriste u ARKOD sustav, što su poljoprivrednici i napravili.
APPRRR se obvezala da će posredovati pri realizaciji Ugovora o zakupu za upisane državne površine sa Hrvatskim Šumama, i tadašnjom Agencijom za poljoprivredno zemljište, te da će ugovori biti realizirani do kraja 2015. godine.
Budući da ugovori nisu realizirani, uvjet poljoprivrednicima za prijavu potpora za te površine u 2016.g. je bio da podnesu zahtjev Hrvatskim Šumama i Agenciji za poljoprivredno zemljište za dodjelu Ugovora o zakupu i da kopiju zahtjeva dostave APPRRR-u.
Zbog nesređenih zemljišnih knjiga za državno zemljište, do dan danas ugovori o zakupu nisu realizirani, unatoč tome što smo ugovore tražili u više navrata u proteklih 6 godina!
Još uvijek se ne zna tko gospodari pojedinim državnim zemljištem, Hrvatske Šume ili jedinice lokalne samouprave!!
Netočno je da se poljoprivrednicima dva puta nudila mogućnost da realiziraju ugovore, poljoprivrednicima nije do dan danas omogućeno sklapanje Ugovora o zakupu državnog zemljišta.
Naime, Hrvatske Šume su za šumsko zemljište objavile javni poziv za kratkoročni zakup,
ali većina poljoprivrednika nije mogla realizirati ugovore iz razloga što su im površine u šumsko-gospodarskoj osnovi (tj. nepoljoprivredno zemljište). Hrvatske Šume uopće nemaju evidentirano dugovanje u svojim poslovnim knjigama, čak su nam izdavali potvrde 2018. godine da nemamo dugovanja prema Hrvatskim Šumama, da bi sada potraživali sredstva i to od 2015. godine po nerealnim cijenama. Zbog toga smo podnijeli tužbu Ustavnom sudu.
Ministarstvo poljoprivrede je još 2015. godine naše upisane površine u ARKOD sustav prijavilo Europskoj Komisiji kao poljoprivredne, a Hrvatske Šume ih još uvijek evidentiraju kao nepoljoprivredne (šumskogospodarska osnova). Na stranicama Europske Komisije je i vidljiv nerazmjer tih površina, a radi se više od 50.000 ha! Mi smo tražili od Ministarstva poljoprivrede i Hrvatskih Šuma da se napravi hitna i izvanredna revizija tih površina koje su u ARKOD sustavu, na način da se izvlaste iz šumsko-gospodarske osnove i da se dodjele poljoprivrednicima kao pašnjačke površine i sklope ugovori o zakupu. Ministarstvo je odbilo takvu mogućnost.
Što se tiče državnih poljoprivrednih površina, poljoprivrednici također nisu mogli realizirati ugovore iz razloga što su te površine dodijeljene u nadležnost JLS (jedinica lokalne samouprave), a tim istim jedinicama lokalne samouprave Ministarstvo nije dalo do dan danas suglasnost za raspolaganje državnim zemljištem, pa stoga se i nisu mogli sklapati ugovori o zakupu. Preko 400 JLS još uvijek čeka suglasnost Ministarstva poljoprivrede za raspolaganjem državnim poljoprivrednim zemljištem. Isključivi krivac je državna administracija koja punih 7 godina nije napravila ništa po pitanju dodijele i legalizacije korištenja državnog poljoprivrednog zemljišta. Poljoprivrednici su kolateralne žrtve, a ne manipulatori!!!!
Na temelju naših prijavljenih površina Ministarstvo poljoprivrede je formiralo financijsku omotnicu sa Europskom Komisijom i umjesto da realizira poljoprivrednicima ugovore, poljoprivrednike se briše iz ARKOD-a.
Manipulacije sa europskim sredstvima radi upravo Ministarstvo poljoprivrede i APPRRR jer su dobili europska sredstva za površine koje su izbrisali, a ta sredstva neće dodijeliti poljoprivrednicima nego će ih ostaviti za sebe i alocirati podobnima.
Prije 4-5 godina je bivši ministar T. Tolušić brisao „preko noći“ površine iz ARKOD sustava, pa ih je isto tako preko noći morao vratiti po nalogu premijera Plenkovića.
Brisanje iz ARKODA-a je također napravljeno selektivno, a nekima su brisane i privatne površine. Također je važno istaknuti da nisu brisane poljoprivredne površine u kontinentalnom djelu Hrvatske, nego samo na krškim područjima i to kako kome.
Zanima nas po kojem kriteriju su nekima brisane površine, a nekima nisu? Zašto nisu brisane površine FORTENOVI jer su i oni upisani u Arkod bez ugovora o zakupu?
Ovakvim potezom su mnogi poljoprivrednici oštećeni i dovedeni na rub egzistencije.
Pravilnik o evidenciji poljoprivrednog zemljišta je podzakonski akt koji se donosi na nivou ministarstva, i nije u skladu sa višim zakonskim aktima, niti sa direktivama i uredbama Europske Komisije, pa smo između ostalog podnijeli prijedloge Ustavnom sudu za ocjenu ustavnosti i obratili smo se Europskoj Komisiji jer smatramo da ovakvo postupanje Ministarstva nije zakonito.
Do sada je na našu intervenciju Europska Komisija, i to dva puta, pozivala Ministarstvo poljoprivrede da uskladi pravilnike i uredbe sa europskim zakonodavstvom. Naš Ustavni sud je također izdao rješenje da se Ministarstvo poljoprivrede (APPRRR) od 1. 3. 2021. uskladi sa hrvatskim zakonodavstvom (nalozi za povrat sredstava koji su pisani bez mogućnošću prava žalbe).
Svi poljoprivrednici žele pravnu sigurnost.
Žele da im državna administracija osigura legaliziranje statusa korištenja državnog zemljišta kako bi plaćali svoje obaveze državi, jer ovim postupanjem se itekako potiče daljnji egzodus naših poljoprivrednika sa ruralnih područja, gašenje OPG-ova i smanjenje poljoprivredne proizvodnje, što naravno nije u interesu ni državi ni poljoprivrednicima.

 

Drniš, 11. travanj 2022., Udruga Hrvatski krški pašnjaci

Ivan Tešija, predsjednik

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon