UHKP: HRVATSKA VLASNICIMA ŠTALA BEZ STOKE GODIŠNJE ISPLATI 20 MILIJUNA EURA POTPORA

Tekst: Udruga Hrvatski krški pašnjaci

Foto: L. Hoffmann/Nacional

Tzv. “stočarima” bez ijednog grla stoke se isplaćuju potpore u iznosu od 20 milijuna eura godišnje, samo zbog toga što su pravo na potporu (povijesno pravo) ostvarili 2011. godine koja je bila referentna godina, tvrde iz Udruge Hrvatski krški pašnjaci (UHKP).

Nadalje, navode: “Do sada je takvim “stočarima” isplaćeno 170 milijuna eura! Oni će ta prava zadržati i u sadašnjem referentnom razdoblju do 2027. godine jer im ministarstvo nije htjelo umanjiti niti ukinuti potpore na povjesna prava, ZNA SE i zašto”, naglašavaju iz Udruge.

Ostim toga, iz UHKP navode kako se stvarnim stočarima smanjuju i ukidaju potpore, briše ih se iz Arkoda pod objašnjenjem da nema dovoljno sredstava i da im je financijska omotnica smanjena. Također, iz Udruge navode kako se poljoprivrednicima krških područja koji žive, rade i proizvode u natežim uvjetima isplati oko 26 milijuna eura, dok država istovremeno 20 milijuna eura isplati onima koji nemaju nijedno grlo stoke.

“Najapsurdnija je činjenica to što takve izdašne potpore koristi firma (Braća Pivac) koja je najveći uvoznik mesa u RH pa čak i jedna firma koja je u stečaju. Te činjenice samo potvrđuju da se orkestriranim napadima na krške pašnjake, u stvari baca prašina u oči javnosti da bi se prikrile stvarne i velike zlouporabe u sustavu isplate potpora”, zaključuju u svojoj objavi na društvenim mrežama iz Udruge Hrvatski krški pašnjaci.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon