UGOVORILI TRAJEKT OD SICILIJANSKE I KALABRIJSKE MAFIJE?

Tekst: Panopticum

Foto: MMPI/Marine Traffic

Prema izvješćima talijanskih medija, Guardia di Finanza, koja se bavi borbom protiv financijskog kriminala, izvršila je u jutarnjim satima 6. lipnja 2023. zaplijenu nekoliko trajekta talijanskog brodara Caronte & Tourist Isole Minori pod optužbom za korupciju u javnom sektoru. Među njima se nalazi i trajekt “Ulisse” koji je od lipnja ove godine do svibnja 2024. trebao održavati liniju Zadar – Preko – Zadar. Između ostalog, trajekt Ulisse zaplijenjen je i zbog nezadovoljavanja sigurnosnih standarda.

Slučajno ili ne, sjedište brodarske tvrtke Caronte & Tourist Isole Minori nalazi se u mjestu Milazza na talijanskoj Siciliji. Talijanski tužitelji navode da zaplijenjena plovila, uključujući i Ulisse, nemaju adekvatan pristup za osobe smanjene pokretiljivosti te da ne zadovoljavaju uvjete natječaja i sigurnosne standarde. Tvrde i da je brodar počinio prijevaru tako što nikad nije dogradio plovila kako bi zadovoljio potrebne uvjete. Naime, talijanska policija navodi da je zloglasna sicilijanska mafijaška obitelj preuzela kontrolu nad upravom brodara Caronte & Tourist Isole Minori i iskoristila svoj položaj za ugovaranje ključnih usluga na trajektima, uključujući unosne usluge cateringa, čišćenja i rezervacije karata, koje su obavljale tvrtke pod kontrolom ove mafijaške obitelji. Osim plovila, sud u Palermu je naredio zamrzavanje 30 milijuna eura koji su se nalazili bankovnim računima tvrtke. Sud navodi u priopćenju da će imovina biti zadržana radi preliminarne istrage vezane uz prijevaru.

Podsjetimo, rješenje kojim se za trajekt “Ulisse” brodarske tvrtke Caronte & Tourist Isole Minori iz Milazza na Siciliji u Italiji odobrava red plovidbe na liniji plovnog područja Zadar prije nekoliko dana donijela je Agencija za obalni linijski pomorski promet (AZOLPP). Agencija za obalni linijski pomorski promet je samostalna pravna osoba, osnovana temeljem Zakona o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu kojega je Sabor Republike Hrvatske donio 10. ožujka 2006. godine. Cilj utemeljenja Agencije je stvaranje glavnog regulatornog tijela Republike Hrvatske o pitanjima linijskog putničkog prometa na Jadranu. Radom Agencije upravlja Upravno vijeće koje, sukladno odredbama važećeg Zakona o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu, čine predsjednik i četiri člana koje na prijedlog ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića imenuje i razrješava Vlada Republike Hrvatske.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon