UGINULA ULJEŠURA KAO NOVI DOKAZ ONEŠČIĆENJA OCEANA

Tekst: Euronews/Panopticum

Foto: SMASS

Pronađeni predmeti poput užadi, plastičnih čaša, vrečica, rukavica, ribarskih mreža i drugog plastičnog otpada u utrobi mladog kita ulješure prošlog četvrtka, 28. studenog 2019., razlog su uginuća koje se prema izjavi članova škotskog programa za spašavanje morskih sisavaca SMASS – The Scottish Marine Animal Strandings Scheme, dogodilo njegovim nasukavanjem na plažu Luskentyre na otoku Harris. Naime, tijekom posljednjeg vikenda obavljena je nekropsija kita te je u njegovoj utrobi pronađena ogromna količina otpada.

Članovi škotskog tima priopćili su kako je otpad pronađen u obliku ogromne kugle bio težak gotovo 100 kilograma, međutim kit unatoč tome nije bio u lošem stanju. Članovi SMASS-a nisu mogli reći sa stopostotnom sigurnošću je li to jedini uzrok nasukavanja kita.

U daljnjem priopćenju SMASS-a se navodi kako je pronađena količina plastičnog otpada u utrobi kita užasavajuća te bi svima trebala ukazati na gorući problem onečišćenja mora i opasnost koja morskom životu prijeti od izgubljene ribolovne opreme i odbačenog plastičnog otpada. Pretpostavlja se kako pronađeni ostaci otpada potječu s kopna i mora, te da ih je kit progutao u vodama Atlantika na svom putu od Norveške do Azorskih otoka.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon