UDRUGA RAKETARA HRVATSKE: ODGOVORNOST ZA UKIDANJE OBRANE OD TUČE JE NA MINISTRICI POLJOPRIVREDE I RAVNATELJICI DHMZ

Tekst: Udruga raketara Hrvatske

Foto: HRT/MPRH

Nakon već drugog jakog nevremena u tjedan dana tijekom 2022. godine a koje je zadesilo dio Hrvatskog zagorja, o aktualnoj temi protugradne obrane oglasili su se priopćenjem iz Udruge raketara Hrvatske koje u nastavku teksta prenosimo u cijelosti, i to kako slijedi:

“Prije pedeset i dvije godine (1970.) na području međurječja Save i Drave uspostavljen je sustav radarski dirigirane obrane od tuče. U tom razdoblju dogodile su se tri tuče s katastrofalnim posljedicama i to u zadnje dvije godine 2021. i ove 2022. godine. Ove tuče, ne samo da su prouzročile štete u poljoprivredi, pokretnoj i nepokretnoj imovini, nego su ugrozile život i zdravlje ljudi. Ove katastrofalne tuče nisu posljedica “prirodnih procesa dodatno pojačanih prisutnim klimatskim promjenama” (Priopćenje DHMZ-a od 27. 5. 2022.), nego su posljedica uništavanja i ukidanja obrane od tuče u Republici Hrvatskoj. Na prijedlog glavne ravnateljice Državnog hidrometeorološkog zavoda, ministrica Ministarstva poljoprivrede je 2020.  godine, protuzakonito, ukinula obranu od tuče. Zakon o sustavu obrane od tuče (NN 53/2001) još uvijek je na snazi samo ga glavna ravnateljica DHMZ-a ne provodi, ministrica poljoprivrede ne nadzire njegovo provođenje. Odgovornost za štete od tuče ove katastrofalne tuče je na glavnoj ravnateljici DHMZ-a i ministrici poljoprivrede. 

Obrana od tuče je učinkovita i isplativa djelatnost. Ona sprječava katastrofalne tuče, smanjuje broj dana s tučom i smanjuje veličinu zrna tuče. Sadašnja tehnološka i stručna razina obrane od tuče je posljedica sistematskog uništavanja sustava obrane od tuče i za to stanje je neposredno odgovorna glavna ravnateljica DHMZ-a. Umjesto modernizacije radarske mreže sustava obrane od tuče, na radarskim centrima OT-a postavljaju se radari koji nisu u funkciji obrane od tuče. Ne postoji dokument, članak ili bilo što tome slično u kome fantomska “svjetska znanstvena i stručna zajednica” podržava ili “ne podržava operativnu obranu od tuče, osobito ne na razini nacionalnih meteoroloških službi”. Isto tako ne postoji MIŠLJENJE Svjetske meteorološke organizacije u kojem se “jasno navodi da operativna obrana od tuče nema opravdano uporište u znanosti i struci…”. To su zlonamjerne konstrukcije i izmišljotine kojim se javnost, a posebno lokalna samouprava i državna uprava dovode u zabludu i navode na pogrešne zaključke i odluke. 

Do kraja ove sezone možemo očekivati još najmanje četiri tučonosne epizode visokog rizika. Za barem djelomično smanjenje šteta od tuče nužno je žurno vratiti mrežu prizemnih generatora u prethodno stanje (600 generatora), nabaviti i distribuirati po terenu kvalitetan reagens. Paralelno s ovom “vatrogasnom mjerom” potrebno pokrenuti postupak izrade Prijedloga izmjena i dopuna Zakona o sustavu obrane od tuče, kojim bi se obrana od tuče izdvojila iz djelokruga DHMZ-a. Uz navedeno nužno je uvesti prinudnog koordinatora za obranu od tuče koji bi imao sve ovlasti da organizira i rukovodi obranom od tuče do stupanja na snagu novog Zakona.”

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon