UDRUGA PRAVDA ISTINA ODGOVORNOST – REAGIRANJE NA ČLANAK “POSTAJE LI ZAGREB CENTAR NOVE ORJUNE”

Tekst: Udruga PIO

Foto: Sušačka revija

Reagiranje na članak „Postaje li Zagreb centar nove Orjune“

Treba iskreno reći da nakon 90-ih, nekadašnji Orjunaši postali su najednom najveći pobornici hrvatstva, politički konvertiti koji su svojim svjetonazorskim zaokretima osigurali ostanak na vlasti.

Ovdje ćemo istaći primjer članova naše udruge iz Rijeke koji su u novoj hrvatskoj državi doživjeli najveća poniženja i diskriminaciju zahvaljujući preobrazbi političkih moćnika.

Priča počinje davno, 30-ih godina prošlog stoljeća kada jedna sušačka obitelj uspostavlja bliske kontakte s kraljevskom obitelji Karađorđevića i od Sušaka radi najznačajniju jugoslavensku luku. Tada započinje transformacija Sušaka jer jedan brat iz moćne obitelji Ružić, Viktor, postaje ministar pravde u Kraljevini Jugoslaviji dok drugi brat, Jurica, postaje gradonačelnik Sušaka pa se najvažnije ulice nazivaju po Kralju i članovima kraljevske obitelji primjerice Šetalište prijestolonasljednika Petra Karađorđevića, kao što i na najljepšim sušačkim trgovima postavljaju se spomenici istima.

Istovremeno, u tom periodu točnije 1937. godine dok je bio ministar Pravde gore spomenuti gospodin, dogodio se nemili incident u Senju kada je poginula hrvatska mladež, dočekana u zasjedi postavljenoj od žandarmerije koja je počela pucati po njima bez ikakva povoda. Među žrtvama bio je i rođak obitelji koja je član naše udruge. Za taj zločin koliko nam je poznato nitko nije odgovarao.

Nakon II. Svjetskog rata sudi se ministru pravde i osuđuje ga se zbog veza s izbjegličkom Vladom u Londonu kao i zbog zagovaranja odvajanja dijela Slovenije i Hrvatskog primorja koji bi zajedno s Trstom tvorili poseban autonomni prostor, po riječima Ružića zbog rješavanja teritorijalnih problema.

Kako se u presudi navodilo, osuđen je jer je već tada odlukama ZAVNOH-a, a na koje odluke se oslanja u izvorišnim osnovama naš Ustav, Hrvatska uspostavljena kao jedinstvena i nedjeljiva država.

Uspostavom samostalne države Hrvatske, donosi se Zakon o naknadi prema kojem se vraća bivšim vlasnicima konfiscirana imovina. Budući da je takva imovina oduzeta presudama da bi se nešto takvo, kakav je povrat imovine, uopće moglo izvesti trebalo je poništiti presude. Sada se postavlja pitanje tko su uopće ljudi koji su poništavali presude, koja je motivacija i pravni osnov za poništavanje tih presuda. Prema našem slučaju bilo je dovoljno da se pokrene postupak za obnovu, da se dovedu dva tri svjedoka predložena od strane koja inicira poništenje presude, a koji će reći dvije tri pozitivne riječi o liku i djelu osobe za koju se traži zahtjev za ponavljanje kaznenog postupka.

Naravno, zahtjevi za obnovu su prihvaćeni, presude ukinute, ali najveći apsurd je u tome da su se u ulozi zakonskih zastupnika obitelji koja traži obnovu postupka, našli oni koji su u komunizmu obnašali funkciju javnog tužioca.

Isto se desilo s konfisciranom imovinom koja je kroz koruptivni i u svakom slučaju lažirani upravni postupak kojim su oštećeni članovi naše udruge, pripala političkim konvertiranim moćnicima riječke provenijencije koji su uzgred budi rečeno bili nadređeni činovnicima koji su vršili postupak povrata. Dakle imovina bivšeg ministra Kraljevine Jugoslavije pripala je Zakladi koju su osnovali konvertiti čija je bivša partija i sudila čovjeku kojega danas kuju u zvijezde.

Možda bi trebalo reći, da su ti konvertiti nakon 1945. godine naselili se u Rijeci pa tako ni oni ni njihove obitelji nisu bili svjedoci vremena.

Međutim, kako je u ovakoj pravnoj državi sve moguće, ti konvertiti danas tjeraju iz tih 1945. godine konfisciranih stanova ljude tj. obitelji koje žive u njima preko 80 godina s obzirom da su to bile najamne zgrade. Između obitelj koje žive u tim zgradama je i obitelj koja je dala senjsku žrtvu, logoraša Dahaua, zatvorenika Golog otoka i najvažnije poginulog borca domovinskog rata. Također između tih obitelji su mnoge čiji su se članovi borili u domovinskom ratu uglavnom na ličkom području dok su konvertiti i njihove obitelji mirno prošli kroz njega.

No to sve nije važno hrvatskoj državi, čije pravosuđe je dotaklo dno pa tako potpuno suprotno Zakonu o naknadi s obzirom da je na imovini za koju se tražio povrat upisano enormno hipotekarno dugovanje, nikad vraćeno ni otplaćeno, vraća imovinu bivšem vlasniku odnosno opisanim konvertitima. Danas se ti politički moćnici iživljavaju na jadnim stanarima, prijete se: „da će letit ko koferi da se to upamti, da će dobit lisice na ruke i letet će van, da se proveri tko su oni u Rijeci“, te da nema Hrvatske države, a istovremeno u prazne nasilno ispražnjene stanove useljavaju strane radnike kojima naplaćuju slobodno ugovoreni najam ni ne prijavivši ih i tako se bogate.

Zato što reći o Orjunašima, konvertitima, pravu i pravnoj državi. Tko je što u ovoj državi teško je reći. Tko bi Orjunaš danas je domobranac.

Rijeka, 11. studenog 2023.

UDRUGA PRAVDA ISTINA ODGOVORNOST
Strossmayerova 19, Rijeka

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon