UDRUGA PIO: PRIJEDLOGOM KUPNJE TEATRA FENICE PGŽ NE SPAŠAVA RIJEČKI BISER SECESIJSKE KULTURE VEĆ POSRNULOG TAJKUNA

Tekst: Udruga PIO

Foto: Z . Z.

Mi se kao udruga koja promiče pravdu, istinu i odgovornost oštro suprotstavljamo prijedlogu PGŽ-a o kupnji Teatra Fenice, ne zato što ga ne volimo, upravo suprotno zato što ga volimo i želimo odgovornost za njegovu dugogodišnju devastaciju.

Naime, obnašatelj dužnosti župana sada pokojni, a u ono vrijeme suspektni Vidoje Vujić i Županijska skupština nisu prihvatili 2012. godine ponudu Rijekakina za korištenje prava prvokupa Teatra Fenice. Ista ponuda proslijeđena je državi i Gradu Rijeci, a što je bila zakonska obveza budući da je Teatro Fenice kulturno dobro.

Samo da podsjetimo na neke relevantne činjenice, a to su da Rijekatekstil – domus d.d. kupio Rijekakino d.o.o. od Kinematografa Zagreb 2010. godine u sklopu kojega su bili ne samo Teatro Fenice već i kino Garibaldi kao i današnje Art-kino. Inače Teatro Fenice zatvoren je za javnost koliko se sjećamo, 2005. godine radi prokišnjavanja krova koje je pak uzrokovalo oštećenja na stropu. I tako je počelo propadanje jednog od najznačajnijih secesijskih zdanja, jedinstveno moderno kazalište prvo izvedeno u armiranom betonu. No, naše vrle oce kako one gradske koji su trebali imati najveći interes, tako i one županijske i državne nije bilo briga. Čak je propuštena prilika da su ono obnovi novcima iz EU-a međutim i ta prilika je propuštena jer je uvjet bio da isto bude u vlasništvu lokalne samouprave, a ne pojedinaca.

Dakle, sve što se je moglo propustiti vezano za Teatro Fenice, propušteno je. Danas je jadno potpuno devastirano, zaboravljeno, marginalizirano jedino tu i tamo iskoči kao tema u lokalno političke istupe predizbornih godina.

Naša i ne samo naša, nego i europska i svjetska baština kakav je naš Teatro prvo armirano kazalište, propada zahvaljujući politikama jedne stranke koja nije znala ili nije htjela, što je u konačnici isto, sačuvati baštinu i sada bi gle čuda trebalo Teatro otkupiti od posrnulog tajkuna koji sve ove godine nije ništa učinio za njegovo očuvanje, dapače potpuno je devastirano. Jeftina izlika zašto nije otkupljeno od strane Grada bila je da je cijena otkupa previsoka pa se navodno čeka manja. Danas kada je potpuno devastirano i kada ga treba potpuno obnoviti cijena obnove biti će sigurno ogromna pa oklijevanje Grada i čekanje manje cijene otkupa ispalo je posve besmisleno i kontraproduktivno.

Zato, dragi naši, tražimo prvo odgovornost za sve namjerne krive poteze politike koja je konstantna desetljećima. U Rijeci postoji kontinuitet odluka pa prema tome i kontinuitet odgovornosti. Teatro Fenice treba spasiti, ali prvo treba tražiti odgovornost za sve one koji su propustili, namjerno ili slučajno, spasiti biser secesijske arhitekture, jedinstveno riječko zdanje, a sada bi spašavali posrnulog tajkuna. Ne može, najprije odgovornost gospodo.

 

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon