UČESTALOST MOŽDANIH UDARA U HRVATSKOJ TRI PUTA VEĆA NEGO U EU

Tekst: Panopticum

Foto: IANUBIH

Svjetski dan moždanog udara obilježava se svake godine 29. listopada. Cilj je upozoriti javnost o važnosti preventivnih aktivnosti i promociji zdravog životnog stila, pravovremenog liječenja i rane rehabilitacije osoba koje su doživjele moždani udar, senzibilizirati širu javnost o čimbenicima rizika moždanog udara te podići razinu svjesti o prevenciji moždanog udara. Jedan od ciljeva Europskog akcijskog plana za moždani udar jest smanjiti za deset posto pojavnost moždanih udara do 2030. godine.

Moždani udar ubrajamo u bolesti krvožilnog sustava koje su drugi uzrok smrtnosti u Hrvatskoj i prvi uzrok invaliditeta, što je i neslavna svjetska statistika, ali kad je riječ o učestalosti moždanog udara, ona je u Hrvatskoj otprilike tri puta veća nego u drugim državama Europske Unije.

Godišnje u Hrvatskoj od moždanog udara oboli oko 11.500 i osoba, a umre oko 3.500. Također, smanjuje se i dobna granica osoba koje doživljavaju moždani udar te je, prema današnjim procjenama, otprilike 20 posto više moždanih udara u mlađoj populaciji, do 45 godina, nego što je to bilo prije 20-ak godina.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon