U ŽENEVI ODRŽANI STATUTARNI SASTANCI MEĐUNARODNOG CRVENOG KRIŽA  I CRVENOG POLUMJESECA

Tekst: Panopticum

Foto: HCK

21. lipnja 2022. godine je u Ženevi je završena dvodnevna sjednica Glavne skupštine Međunarodne federacije društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, najvišeg tijela Međunarodne federacije koje donosi odluke, i na kojemu se predstavnici nacionalnih društava okupljaju s predstavnicima Međunarodne federacije. Nakon Glavne skupštine održano je i Vijeće izaslanika Međunarodnog pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, sastanak na kojemu će uz već spomenute delegate sudjelovati i predstavnici Međunarodnog odbora Crvenog križa.

Prvog dana zasjedanja, u nedjelju, 19. lipnja 2022. održani su izbori za predsjednika, 4 potpredsjednika i 20 članova Glavnog odbora Međunarodne federacije. Za predsjednika Međunarodne federacije ponovno je izabran predsjednik Talijanskog Crvenog križa Francesco Rocca, dok je potpredsjednica za Europu i Centralnu Aziju predsjednica Gruzijskog Crvenog križa Natia Loladze. Ostalo troje novoizabranih potpredsjednika dolaze iz Venezuele (za Sjevernu i Južnu Ameriku), zatim Nigerije (za Afriku) i Kuvajta (za Aziju i Pacifik). Predstavnici 20 nacionalnih društava izabrani su za članove Glavnog odbora i to iz: Bangladeša, Bugarske, Egipta, Etiopije, Francuske, Gvineje, Haitija, Hondurasa, Islanda, Japana, Kameruna, Kanade, Kenije, Kolumbije, Malezije, Nizozemske, Novog Zelanda, Rusije, Saudijske Arabije i Trinidada i Tobaga.

Uoči statutarnih sastanaka održana je i posljednja sjednica Glavnog odbora prethodnog saziva koji je završio svoj četverogodišnji mandat i čiji je član bio i Hrvatski Crveni križ. Osim toga, i ovom prilikom na neformalnom sastanku okupili su se predstavnici nacionalnih društava iz mreže „Susjedi pomažu prvi“ kojom trenutno koordinira Hrvatski Crveni križ. Tom prilikom izvršni predsjednik Hrvatskog Crvenog križa Robert Markt zahvalio je svima na dosadašnjoj suradnji.

Osim toga, u subotu, 18. lipnja 2022. održan je i sastanak mladih u organizaciji Komisije za mlade na kojemu je sudjelovala i predstavnica Hrvatskog Crvenog križa iz Službe za rad s mladima i Škola Hrvatskog Crvenog križa. Na sastanku na kojemu je sudjelovalo više od 80 mladih delegata iz cijeloga svijeta govorilo se o temama klimatskih promjena, mentalnog zdravlja te aktivnostima i doprinosu mladih u odgovoru na krizne situacije.

Također, tijekom statutarnih sastanaka raspravljalo se o nizu tema s ciljem dogovaranja općih smjernica za zajedničko djelovanje usvajanjem odluka i rezolucija o sve učestalijim kriznim situacijama povezanima s klimatskim promjenama koje često imaju velike humanitarne posljedice, zatim zaštiti i pomoći migrantima, prevenciji i odgovoru na ratne sukobe u urbanim sredinama, zaštiti podataka te djelovanju s ciljem rješavanja nejednakosti u području zdravstvenih usluga.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon