U ZEMLJI TURIZMA CROATIA AIRLINES DESETLJEĆIMA POSLUJE S BRUTALNIM GUBICIMA

Tekst: Panopticum

Foto: Croatia Airlines

Dok prva manekenka hrvatskog turizma i XXL teletabis HTZ-a uvjeravaju javnost o fantastičnim brojkama koje Hrvatska ostvaruje u 2022. godini po broju pristiglih putnika istovremeno domaći nacionalni prijevoznik koji se predstavlja kao neophodna i nezamijenjiva karika u turističkom lancu bilježi financijske gubitke koji se mjere u stotinama milijuna kuna. Poslije hrvatske brodogradnje koja je neslavno propala iako je progutala milijarde kuna državnog novca, Croatia Airlines je nakon HŽ-a na visokom trećem mjestu po broju bespovratnih donacija na teret države koje nisu donijele nikakav konkretan rezultat već su u funkciji održavanja plaća armije beskorisnih uhljeba (osim letačkog osoblja) koji su po babi i stričevima zapošljavani bez ikakve kadrovske strategije i poslovne vizije.

Naime, prema službenom priopćenju Croatia Airlinesa (CA) objavljenom u posljednjem tjednu mjeseca srpnja 2022. godine operativni gubitak domaće zrakoplovne kompanije u prvom polugodištu iznosi 170,3 milijuna kuna, a neto gubitak 164,1 milijuna kuna, unatoč postupnom oporavku potražnje. Tim povodom iz CA-a s ponosom ističu kako je u ovogodišnjem mjesecu lipnju ostvaren prvi pozitivan mjesečni financijski rezultat od početka krize izazvane pandemijom koronavirusa.

Nadalje, CA navodi kako je u razdoblju siječanj – lipanj 2022. obavljeno ukupno 10.054 letova, što je 85 posto više u odnosu na isto razdoblje 2021. godine. Prema službeno objavljenim podacima, CA je prevezla 558.146 putnika, odnosno 2,7 puta više u odnosu na isto razdoblje 2021. godine, ali još uvijek 42 posto manje u odnosu na 960.620 putnika prevezenih u istom razdoblju 2019. godine.

U specifikaciji prevezenih putnika CA je u međunarodnom redovitom prometu prevezla 400.887 putnika, gotovo trostruko više nego u istom razdoblju lani, dok je u domaćem redovitom prometu prevezeno 146.428 putnika, odnosno dvostruko više nego u prvom polugodištu 2021. godine. U čarter prometu prevezen je 10.831 putnik, što je za 77 posto više u odnosu na isto razdoblje 2021. godine.

Osim toga, prijevoz tereta u CA veći je za 14 posto, dok je “load faktor” (LF) popunjenosti kabina bio relativno nizak i iznosio je svega 56,2 posto od ukupno raspoloživog broja sjedala.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon