U ZAGREBU ZAPOČENJE SERIJA IZLOŽBI O 180 GODINA POSTOJANJA HRVATSKOG PRIRODOSLOVLJA

Tekst: K. I.

Foto: M. K. / N. B.

Na 20 solarnih panela od 29. rujna do 8. listopada 2021. godine na Europskom trgu u Zagrebu održati će izložba pod nazivom “Hrvatski prirodoslovni muzej u vremenima izazova 1846. do 2023.”  Izložba govori o značaju institucije te sadašnjim aktivnostima do novog muzeja kratkim uvidom u slavnu prošlost palače, djelić fundusa kao i vrijednosti u novom muzeju, nacionalnoj instituciji koja je obilježila povijest i brojne znanstvene uspjehe hrvatskog prirodoslovlja.

Navedeni naslov izložbe uvod je u seriju izložbi kojom će se promovirati dosezi u prirodoslovlju matične muzejske institucije za prirodoslovlje u Hrvatskoj tijekom gotovo 180 godina postojanja. Serija obuhvaća nekoliko fotodokumentarnih izložbenih projekata koji će rezultirati reprezentativnom Fotomonografijom istog imena.

U nastavku donosimo ostale naslove serije izložbi “Do novog HPM-a” koje će biti održane tijekom 2022. i 2023. godine, i to kako slijedi:

2022.: “Iza kulisa – novi stalni postav HPM-a”

Fotodokumentarna izložba o radu muzealaca (za zeleni krug: tehničar, preparator, kustos – dokumentarist, knjižničar, pedagog, PR) HPM-a na pripremi građe za stalni postav, presjek po katovima postava s posebnim osvrtom na pripremu za stalno izlaganje ključnih eksponata (restauracija, konzervacija, storytelling, priprema diorama, kontekstualizacija muzejskog predmeta).

2022.: ”Gornjogradska ljepotica – najviša točka Gornjeg grada”

Fotodokumentarna izložba o zgradi Pejačević/Amadeo, povijesti palače, potres(nom) razdoblju, evakuaciji muzejske građe i muzejske dokumentacije te inventara, rekonstrukciji i obnovi zgrade na drevnom gornjogradskom bedemu.

2023.: “Dobrodošli u novi muzej”

Fotodokumentarna izložba o povratku fundusa za postav i djelatnika u obnovljenu palaču, novi sadržajima muzeja za 21. stoljeće, realizaciji postava i uslugama za javnost… jer 2023. je danas.

Autori koncepcije izložbe: dr. sc. Iva Mihoci i Nenad Jandrić

Koordinator izložbene aktivnosti: prof. dr. sc. Tatjana Vlahović i Nenad Jandrić

Autori izložbe: dr. sc. Iva Mihoci i prof. dr. sc. Tatjana Vlahović i Branimir Ivić

Dizajn: Sanja Bachrach-Krištofić

Stručni suradnici: Damir Lacković, dr. sc. Martina Šašić Kljajo, Dražen Japundžić, dr. sc. Irena Grbac, Petar Crnčan, dr. sc. Suzana Buzjak

Autori fotografija: Mario Krištofić i Nives Borčić

Autori vizuala: Radionica arhitekture d.o.o. i Vanja Ilić

 

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon