U ZAGREBU SE OSNIVA HRVATSKI RADIKALNOFEMINISTIČKI POKRET

Tekst: B. D.

Foto: HRT/HRP

U Hrvatskom kulturnom klubu u Zagrebu u četvrtak, 6. svibnja 2021. zakazano je osnivanje udruge Hrvatski radikalnofeministički pokret (HRP). Udruga se temelji na radikalnofeminističkim načelima, a misija joj je politička borba protiv muškog supremacionizma i nasilja, čime želi djelovati protiv svakog oblika supremacionizma kao dominantnog oblika hijerarhijskog društvenog ustroja.

Udruga će pružati pravnu i psihološku pomoći ženama koje trpe razne oblike muškog nasilja, kontrole i izrabljivanja. Politički ciljevi udruge obuhvaćaju zagovaranje niza zakonodavnih promjena usmjerenih na suzbijanje izrabljivanje žena i muškog nasilja koji su tijesno povezani.

Osim toga, udruga se zalaže za suzbijanje prostitucije kao oblika muškog seksualnog nasilja i ekstremnog oblika izrabljivanja najranjivijih žena i djece te borbu protiv trgovine ljudima koja je u najvećoj mjeri vezana uz prostituciju.

Nadalje, udruga se suprotstavlja surogat majčinstvu kao posebnom obliku ekstremnog izrabljivanja žena i protivi se svakom pokušaju legalizacije takve prakse u Republici Hrvatskoj i Europskoj uniji.

Zaključno, udruga se zalaže da spol ostane zaštićena zakonska kategorija, odnosno odlučno se protivi inicijativama zamjene spola rodnim identitetom u zakonodavnim okvirima budući bi zamjena spola rodnim identitetom omogućila ulazak osobama muškog spola u sigurne ženske prostore (npr. sigurne ženske kuće i zatvore) te bi onemogućila spoznaju o mogućnosti trudnoće i rađanja.

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon