U ZAGREBU PREMINUO MIROSLAV ĆIRO BLAŽEVIĆ

Tekst: Panopticum

Foto: NK Dinamo

U Zagrebu je u srijedu, 8. veljače 2023., dan prije nego što je trebao proslaviti 88. rođendan preminuo nogometni trener i bivši izbornik hrvatske reprezentacije Miroslav Ćiro Blažević. Jedno od posljednjih javnih pojavljivanja Blažević je imao sredinom prosinca prošle godine kada je u Zagrebu dobio nagradu “Vladimir Beara” za doprinos razvoju sportske kulture i društvene tolerancije.

Miroslav Blažević rođen je 9. veljače 1935. godine u Travniku u kojemu je i započeo igračku karijeru. Nogomet je Blažević igrao do 31. godine, kad je u švicarskom Moutieru odlučio postati trener. Kao veliki štovatelj predsjednika Franje Tuđmana te istaknuti član HDZ-a, Miroslav Blažević nije mogao odbiti Tuđmanov poziv da se vrati u Hrvatsku i da postane trener Croatije, odnosno Dinama. To je bio uvod u njegov angažman da postane izbornik hrvatske nogometne reprezentacije  s kojom se plasirao na SP u Francuskoj na kojem je osvojio senzacionalno treće mjesto.

Francuska je bila zenit Ćirine trenerske karijere i nakon toga više nije ostvario zapaženije sportske uspjehe. Do kraja bogate trenerske karijere Blažević je vodio još šest klubova, ali najveći trag ostavio je kao izbornik Bosne i Hercegovine iako te uspjehe dio javnosti nije dočekao s odobrenjem. Nakon odlaska iz BiH, Miroslav Blažević je otišao u Kinu pa u Iran da bi se 2012. vratio u NK Zagreb a 2014. otišao je u Slobodu iz Tuzle te u NK Zadar u kojemu je 2015. godine završio trenersku karijeru.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon