U ZAGREBU ODRŽAN OKRUGLI STOL POVODOM NOVOG EU AKTA O SLOBODI MEDIJA

Tekst: S. V.

Foto: HND

Na okruglom stolu u zagrebačkoj Kući Europe predstavnici novinarskih udruga pozdravili su u ponedjeljak, 14. studenog 2022. ideju donošenja Europskog akta o slobodi medija, koji predlaže nova pravila za zaštitu medijskog pluralizma i uredničke neovisnosti.

U raspravi na detaljniju doradu odredbi EU akta koju je organizirao Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj skupu se obratila direktorica Europske federacije novinara (EFJ) Renate Schroeder, koja je pritom napomenula kako se radi o instrumentu regulacije koji bi imao direktne učinke na nacionalne zakonodavne okvire i bio važan korak u smjeru jačanja slobodnog novinarstva. Nadalje, iako EFJ podržava taj akt, direktorica Schroeder smatra da na nekim njegovim člancima treba posebno raditi, posebice onima koji zaštićuju novinare od nadzora i reguliraju zaštitu novinarskih izvora i transparentnost medijskog vlasništva.

Predsjednica Sindikata novinara Hrvatske i EFJ-a Maja Sever istaknula je kako novinarske organizacije podržavaju takvu ideju a predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Hrvoje Zovko napomenuo je kako je Hrvatska najgora po SLAPP tužbama (strateške tužbe protiv javnog sudjelovanja), te da je kleveta i dalje u kaznenom zakonu RH. U raspravi su također sudjelovali Iva Nenadić s Fakulteta političkih znanosti te Paško Bilić sa Instituta za razvoj i međunarodne odnose u Zagrebu.

Osim njih u raspravi je sudjelovala i Jasna Vaniček-Fila iz Ministarstva kulture i medija koja se pritom dotaknula teme postojeće zakonske regulative i prozivki strukovnih organizacija. Vaniček-Fila je najavila da ministarstvo intenzivno radi na novom Zakonu o medijima, kojim bi se uredile neke od aktualnih tema u koje bi se, primjerice, ugradio mehanizam za rano prepoznavanje i odbacivanje SLAPP tužbi.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon