U ZAGREBU ODRŽAN “EN PRIMEUR 2022” – DESETO PREMIJERNO KUŠANJE VINA

Tekst: A. Radoš

Foto: N. Jurjak

Više od sedamdeset vinara iz Istre, Bregovite Hrvatske i s Kvarnera okupilo se u Zagrebu u srijedu, 2. ožujka 2022. godine na desetom premijernom kušanju vina “En primeur 2022” i to s pedesetak vinara iz Istre, nekoliko s Kvarnera i dvadesetak iz Bregovite Hrvatske. Kako je već poznato, predstavljanje aktualne berbe, dok je još u bačvama, nije novost u vinskom svijetu. Ovo atraktivno vinsko druženje pokrenuli su Francuzi, a prije deset godina u Hrvatsku su ga prvi uveli Istrijani koji i ovog puta najavljuju odlična vina.

Jednodnevna premijera mladih istarskih malvazija, žlahtina i autohtonih sorti Bregovite Hrvatske uz  probrane delicije poput istarskog sira i pršuta okupila je mnogobrojne vlasnike restorana, vinoteka, hotelijere, poznate sommeliere i pripadnike medija koji su svi odreda potvrdili da hrvatsko vinarstvo ide u smjeru visoke kvalitete.

Osim domaćeg tržišta nakon dvije godine borbe s koronavirusom počeo se oporavljati i izvoz hrvatskih vina. Prateći vanjskotrgovinsku razmjenu vina na razini čitave Hrvatske zabilježen je rast po stopi od gotovo 30 posto. Atmosferu s održanog vinskog događaja u Zagrebu donosimo u manjog fotogaleriji u prilogu teksta.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon