U ZAGREBU OBILJEŽEN “ONE BILLION RISINIG’ 2023.”

Tekst: G. L.

Foto: L. H.

Obilježavanje 10 godina kampanje i 20 godina pokreta V-Day-a iz kojeg je izrastao globalni pokret “Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama” – “One Billion Rising'”, održan je u subotu, 11. veljače 2023. u Zagrebu.

Povodom toga pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić upozorila je na prošlogodišnji podatak u kojem je u Hrvatskoj ubijeno 13 žena od strane njima bliskih osoba. Prošlogodišnji podaci MUP-a pokazali su za Hrvatsku da se broj prekršajnih i kaznenih djela nasilja u obitelji gotovo se izjednačio, dodala je pravobraniteljica Ljubičić. Prekršajnih djela bilo je oko 8 tisuća, a kaznenih nešto više od 7 tisuća.

Na globalnoj razini, procjenjuje se da je svaka treća žena bila izložena fizičkom ili seksualnom zlostavljanju. EU parlament radi na novoj Direktivi o suzbijanju nasilja nad ženama koja će na razini svih država članica uspostaviti jasne standarde u prevenciji nasilja, zaštiti žrtava i adekvatnih sankcija za počinitelje.

Podsjetimo, Kampanja “Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama” – “One Billion Rising’” započela je 2012. godine. Ove godine u njoj sudjeluje 200 zemalja, uključujući Hrvatsku.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon