U ZADRU PREDSTAVLJENA ČETVRTA KNJIGA VELIKE EDICIJE “FIZIČKA GEOGRAFIJA HRVATSKE”

Tekst: B. M.

Foto: UNIZD

Knjiga „Velika geografija Hrvatske“, edicija od sedam knjiga u kojima urednik Damir Magaš s još 40 znanstvenika sveobuhvatno obrađuje hrvatski prostor, predstavljena je u srijedu, 20. ožujka 2024. u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru.

Edicija je stigla do svoje četvrte knjige, „Fizička geografija Hrvatske – Prirodno-geografska osnova razvoja“. Zapravo, riječ je o drugoj monografiji u nizu, ali četvrtoj koja se predstavlja, budući da je zajedno s prvom, „Geografski položaj, granice i političko-geografska obilježja Hrvatske“ predstavljena i sedma knjiga „Razvoj i značenje hrvatske geografije“, dok je u međuvremenu izašla i Geografija 3 – „Povijesno-geografske odrednice razvoja Hrvatske“.

Uvodno, novu knjigu iz geografske edicije su pozdravili članica Upravnog odbora Školske knjige Matilda Bulić, zatim izv. prof. dr. sc. Lena Mirošević prorektorica Sveučilišta u Zadru i rektor zadarskog sveučilišta prof. dr. sc. Josip Faričić. Uz urednika Damira Magaša o sadržaju knjige govorili su i autori izv. prof. dr. sc. Ivan Čanjevac i prof. dr. sc. Nina Lončar te suradnik doc. dr. sc. Denis Radoš.

Podsjetimo, na projekt edicije se urednik Magaš svojedobno odlučio jer mu se činilo da u našoj zemlji nedostaje znanja i literature o vlastitom prostoru. Naime, ovakva izdanja omogućuju vidljivost znanstvenih radova široj zajednici, a znanstvenicima omogućavaju da daju doprinos ljudskom znanju, pouče nove generacije i utječu na svoje znanstveno područje. Knjiga se unatoč znanstvenom diskursu tečno čita i primjerena je i za geografske entuzijaste, a ne samo znanstvenike i studente.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon