U ZADRU OTVORENA IZLOŽBA “STAKLO ASERIJE”

Tekst: M. Š. / R. J.

Foto: MAS

U Muzeju antičkog stakla u Zadru u petak, 31. siječnja 2020. otvorena je izložba “Staklo Aserije” autora dr. sc. I. Fadića i dr. sc. B. Štefanca. Izložba predstavlja raznoliki repertoar staklenih artefakata iz fundusa Arheološkog muzeja u Splitu, a ostaje otvorena do 10. ožujka 2020. godine.

Zbirka je nastala u prvoj polovici 20. stoljeća, uglavnom otkupom i donacijama. Prema podatcima iz muzejskih inventarnih knjiga predmeti su otkupljivani od mještana sela Podgrađe, krajem dvadesetih i tridesetih godina prošlog stoljeća. Tipološka raznovrsnost i dobra očuvanost predmeta pružaju vrijedno izvorište podataka o društveno-ekonomskim prilikama Aserije u vrijeme procvata Rimskog Carstva.

U zbirci s više od 260 cjelovitih eksponata zapažena je oblikovna raznolikost u okvirima tehnološko-estetskih postignuća antičkog staklarstva od 1. do 5. stoljeća poslije Krista. Unutar predstavljenog korpusa sadržani su gotovo svi elementi u kojima se mogu pratiti razvojne faze staklarske produkcije sa slojevitim prikazom estetskih i stilskih elemenata.

Većina primjeraka ubraja se među tipične proizvode 1. i 2. stoljeća izrađene tehnikom slobodnog puhanja. Tu spadaju razne forme kozmetičkih bočica te razni oblici stolnog posuđa. Među očuvanim staklom iz grobova Aserije posebnu pažnju privlače velike urne, spremnici za pohranu spaljenih ostataka pokojnika.

U kolekciji je vidljiv i manji broj proizvoda puhanih u kalup, poput kvadratičnih bočica, boca i vrčeva. Pojedini primjerci imaju reljefni ukras na dnu, odnosno pečat proizvođača – majstora ili vlasnika radionice. Poseban raritet predstavlja reljefno puhana čaša s lotosovim pupoljcima koja jasno ukazuje na trgovačke veze i kontakte Aserije s udaljenim područjima istočnog Mediterana.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon