U ZADRU ODRŽANO PUTOPISNO PREDAVANJE O SIRIJI – JEDNOJ OD NAJSTARIJIH ZEMALJA LEVANTA

Tekst: Panopticum

Foto: UNIZD

Zanimljivo putopisno predavanje puno zapisa o fascinantnoj prošlosti jedne od najstarijih i kulturno najbogatijih zemalja Levanta održano je u srijedu, 14. prosinca 2022. u Multimedijalnoj dvorani na Novom kampusu Sveučilišta u Zadru.

Naime, prof. dr. sc. Željka Šiljković i izv. prof. Teodora Vigato predstavile su svoje impresije s nedavnog putovanja u Siriju zahvaljujući organizatorima Hrvatskom geografskom društvu Zadar i Odjelu za geografiju Sveučilišta u Zadru.

Uz opširne zapise o nevjerojatnoj prošlosti ove zemlje, predavačice su iznijele svoje dojmove i o tragičnim događajima i naporima da ratom opustošena zemlja i njen narod ponovno stanu na put društvenog i ekonomskog razvoja, ali i o nizu zanimljivih događaja u brojnim gradovima i selima te susreta s gostoljubivim narodom opisavši sirijski način života, način odijevanja, njihove običaje te izgled gradova i ulica.

Dok je profesorica Šiljković najveći dio svog predavanja posvetila povijesnim i geografskim činjenicama, profesorica Teodora Vigato je pričala o svojim dojmovima putovanja te o iskustvima s ljudima koje je srela u ovoj zanimljivoj državi te je, između ostalog, na slikovit način opisala sirijski glavni grad Damask.

Prof. dr. sc. Željka Šiljković rođena je 1961. godine u Zagrebu. Doktorsku radnju Geografske osnove odlaganja industrijskog otpada na području Središnje Hrvatske iz područja geografije obranila je 1995. godine na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu (mentor prof. dr. sc. Dragutin Feletar). U akademskoj godini 1996./1997. zaposlila se na Odsjeku za geografiju Filozofskog fakulteta u Zadru Sveučilišta u Splitu. Danas je zaposlena na Odjelu za geografiju Sveučilišta u Zadru. Sudjelovala je na 30-tak znanstvenih skupova u zemlji i inozemstvu, s objavljenih 39 samostalnih i koautorskih radova, mentorica je na brojnim diplomskim, magistarskim i doktorskim radovima.

Prof. Teodora Vigato rođena je u Zadru 1953. gdje je završila osnovnu školu gimnaziju i Filozofski fakultet na kojem je diplomirala Hrvatski jezik i književnost i Pedagogiju. Magistrirala je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 2001. temom Kompozicijske i poetske osobitosti hrvatske prosvjetiteljske drame, a doktorirala 2007. na Sveučilištu u Zadru temom Stilske i poetske osobitosti hrvatskih vizije govorenja svetog Bernarda. Radila je na Sveučilištu u Zadru na odjelu za izobrazbu učitelja i odgojitelja.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon