U VRBOVCU OTVORENA GRUPNA ŽIRIRANA IZLOŽBA “ISKRA”

Tekst: S. Š. Španjol

Foto: M. Dubravec

U prostoru Udruge Artoratorij u Vrbovcu u ponedjeljak, 11. srpnja 2022. svečano je otvorena grupna žirirana izložbe „ISKRA“. Naime, u organizaciji i na inicijativu udruge Artoratorij osmišljena je izložba „ISKRA“ koja naglasak stavlja na bogatu povijest grada Vrbovca primarno kroz istraživanje djelovanja značajne književnice i prevoditeljice Štefe Iskre Kršnjavi koja je djelovala pod pseudonimom Iva Rod.

Izložba “ISKRA” u fokus stavlja značajan doprinos Ive Rod kulturi, obrazovanju i umjetnosti grada Vrbovca, a selekcijom pjesama iz njezine dvije zbirke ukazuje se na važnost poezije koja je nažalost danas vrlo često marginalizirana i zaboravljena, posebice među mlađim naraštajima. Zanimljivost izložbe leži u činjenici da je poveći broj autora povukao paralelu s današnjim vremenom i okolnostima u kojima živimo te našao poveznice s problemima s kojima se Iva Rod suočavala kako u privatnom tako i u profesionalnom životu.

Na otvorenju je predsjednica i osnivačica Udruge Artoratorij Verena Jakuš pozdravila sve prisutne dok je voditeljica Zavičajne zbirke Narodne knjižnice Vrbovec i autorica plakata o Štefi Mateja Hrgovan  upoznala posjetitelje sa životopisom te bogatim i relevantnim književnim djelovanjem Štefe Iskra Kršnjavi. Kustosica izložbe Sonja Švec Španjol predstavila je izložbu posjetiteljima i istaknula kako na izložbi „ISKRA“ sudjeluje ukupno 23 umjetnica i umjetnika s 27 selektiranih radova. Zastupljeni su autori iz različitih dijelova Hrvatske (Vrbovec, Zagreb, Split, Osijek, Rijeka, Varaždin, Kastav, Opatija, Zaprešić, Viškovo, Kastav, Opatija, Donje Vratno) i različitih generacija – od studenata likovnih akademija do umirovljenih umjetnika.

Partneri u provedbi izložbenog programa i izložbe “ISKRA” su Narodna knjižnica Vrbovec i TZ Grada Vrbovca a izložba ostaje otvorena do 14. kolovoza 2022. godine.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon