“U VATRI POTRESA” – PROMOCIJA MONOGRAFIJE ZAGREBAČKIH VATROGASACA POVODOM TRI GODINE OD POTRESA U ZAGREBU

Tekst: F. R.

Foto: M. Č.

U srijedu, 22. ožujka 2023. godine, u sjedištu Vatrogasne postrojbe Zagreb predstavljena je monografija pod nazivom “U vatri potresa: Zagrebački vatrogasci u svom gradu i na Banovini” u izdanju Merdijana. Na predstavljanju knjige su uz jednog od autora monografije dr. Tihomira Marjanca, zatim gradonačelnika Grada Zagreba Tomislava Tomaševića nazočili i glavni zapovjednik HVZ i posebni izaslanik premijera RH Slavko Tucakovića, a o tome kako je došlo do nastanka monografije govorio je zapovjednik Vatrogasne postrojbe Zagreb, Siniša Jembrih. U prilogu teksta donosimo manju fotogaleriju sa svečanog događaja.

Bogato ilustrirana monografija, podijeljena u šest razlikovnih poglavlja, prezentira rad zagrebačkih vatrogasaca tijekom potresne 2020. i 2021. godine. Tu su, uz pregršt dobrih fotografija, opisana njihova prva djelovanja, kako su prešli na “potresni” režim rada te koje su bile prve mjere otklanjanja posljedica potresa nakon izravnog spašavanja ljudi iz ruševina.

Knjiga donosi i kratak pregled povijesti vatrogastva u Zagrebu, kao i osnovne informacije o potresima – zagrebačkim 1880. i 2020. i velikom petrinjskom potresu 2020. godine te brojnim naknadnim manjim podrhtavanjima tla. U knjizi su dane i korisne praktične informacije o tome kako se ponašati prije, tijekom i nakon potresa.

 

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon