U VATIKANU PREDSTAVLJEN “MARINOV ZBORNIK”

Tekst: Panopticum

Foto: Vatican News

U organizaciji Hrvatskoga veleposlanstva pri Svetoj Stolici, u Papinskom teutonskom zavodu u Vatikanu u ponedjeljak, 27. studenog 2023. godine predstavljen je “Marinov zbornik – Papers in Honour of Professor Emilio Marin”.

U prisutnosti kardinala Giovannija Battista Rea te brojnih drugih uglednih gostiju, o zborniku, kao i o suradnji i prijateljstvu s profesorom Marinom govorio je Marek Inglot, predsjednik Papinskoga odbora za povijesne znanosti; Maurizio Sannibale, predsjednik Papinske rimske akademije za arheologiju; Vincenzo Fiocchi Nicolai, redovni profesor na Papinskom institutu za kršćansku arheologiju; Francesco Buranelli, nekadašnji ravnatelj Vatikanskih muzeja; Eugenio La Rocca, akademik Talijanske nacionalne Akademije dei Lincei; Audrey Bertrand, predstavnica Francuske škole u Rimu (École française de Rome) te o. Bernard Ardura, bivši predsjednik Papinskoga odbora za povijesne znanosti.

O. Ardura se opširno osvrnuo na zbornik nazvavši ga „dragocjenim izvorom znanja“ te istaknuo bogatstvo radova sadržanih u zborniku, u kojemu ne nedostaju ni razmišljanja o epidemijama, pandemijama pa ni o glazbi.

Zbornik je objavljen povodom 70. rođendana Emilija Marina, prvog profesora emeritusa Hrvatskog katoličkog sveučilišta i naslovnog redovitog profesora u trajnom zvanju Sveučilišta u Splitu, a sadrži radove osamdeset i tri znanstvenika iz osamnaest zemalja. Zbornik su uredili Mario Kevo, Ivan Majnarić i Suzana Obrovac Lipar. Predgovore su napisali Željko Tanjić, rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta, i kardinal Gianfranco Ravasi, predsjednik Papinskog vijeća za kulturu i Papinskog povjerenstva za sakralnu arheologiju, a Pogovor akademik Nicolas Grimal, glasoviti egiptolog, član Razreda za humanističke znanosti Francuske akademije znanosti i umjetnosti (Académie des Inscriptions et Belles-Lettres, Institut de France).

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon