U UN U GENEVI ODRŽAN SASTANAK O ISTANBULSKOM PROCESU

Tekst: B. D.

Foto: IZH

Na poziv delegacije Europske unije pri Ujedinjenim nacijama u Genevi i Stalne Misije Danske, u suradnji s Universal Rights Group muftija dr. Aziz ef. Hasanović prisustvovao je u pratnji tajnika Mešihata mr. sc. Nermina Botonjića sastanku o Istanbulskom procesu koji je održan 8. travnja 2019. godine. Poziv na sudjelovanje ovom sastanku muftiji dr. Aziz ef. Hasanoviću je proslijedila Stalna Misija Republike Hrvatske pri Uredu UN-a i ostalih međunarodnih organizacija u Genevi predvođena stalnom predstavnicom i veleposlanicom dr.sc. Vesnom Batistić Kos.

Istanbulski proces predstavlja dijeljenje iskustava i najboljih praksi u različitim zemljama koji pridonose toleranciji i razumijevanju među pripadnicima različitih religija. Proces je pokrenut 2011. godine od strane SAD-a, UK-a, Turske i Pakistana i okuplja ljude iz prakse koji svojim znanjem i iskustvom mogu pridonijeti ostvarenju spomenutog cilja.

Radni naziv ovogodišnjeg sastanka je bio: “Istanbulski proces i implementacija UN-ovog akcijskog plana borbe protiv vjerske intolerancije – revizija postignuća nakon osam godina.” Globalni okvir Ujedinjenih nacija za borbu protiv vjerske intolerancije, stigmatizacije, diskriminacije, poticanje na nasilje i nasilje temeljeno na vjerskoj pripadnosti sadržan je u rezoluciji Vijeća za ljudska prava 16/18. Cjelokupan program bio je podijeljen u tri panela: Kontekst: UN napori u borbi protiv vjerske intolerancije, mržnju, diskriminaciju i stigmatizaciju, u drugom panelu sudionici su se prisjetili zaključaka s prethodnih održanih sastanaka i realizacije istih, a u zadnjem panelu u kojemu je sudjelovao i muftija dr. Aziz ef. Hasanović razgovaralo se o pozitivnim praksama. Muftija dr. Aziz ef. Hasanović podijelio je iskustva koja je Islamska zajednica u Hrvatskoj skupila u proteklih sto godina od službenog priznanja ravnopravnosti s drugim religijama. Muftija je posebno istaknuo nužnost institucionalnog organiziranja vjerskih zajednica i jasno definiranje prava i obaveza, ali i odgovornosti. Ukazao je na činjenicu da odgovornosti fali na svim razinama kao i na posebnu ulogu medija koji bi morali voditi više računa kada koriste termine u svojim izvješćima. Posebno se osvrnuo na potrebu prevencije koja je najučinkovitiji oblik zaštite od neželjenih događaja, a ponajbolje se postiže pravilnom edukacijom posebice mladeži. Također, naglašena je uloga vjerskih zajednica i potrebe njihove suradnje i razumijevanja te širenja ljubavi umjesto mržnje kroz upoznavanje. Na kraju, muftija je istaknuo da zakonodavni okvir u Republici Hrvatskoj koji se odnosi na uređenje pozicije i odnosa vjerskih zajednica s državom potiču međureligijski dijalog i jača povjerenje među pripadnicima različitih religija. U završnoj riječi muftija je pozvao sve prisutne da ustraju na Istanbulskom procesu jer da se jedino dijalogom mogu pronaći rješenja za sve probleme te da dijalog nema alternative što je i dosadašnje iskustvo pokazalo.

Muftija je također izrazio zahvalu veleposlanici dr. sc. Vesni Batistić Kos, prvoj tajnici Suzani Simichen Sopta te trećoj tajnici gđi Katarini Andrić i cjelokupnom osoblju na realizaciji ovoga vrijednoga putovanja.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon