U TRAKOŠĆANU ODRŽAN MEĐUNARODNI ZNANSTVENI SKUP IZ PODRUČJA MAGNETIZMA U GEOZNANOSTIMA

Tekst: S. F. B./Panopticum

Foto: IRB

Međunarodni skup koji se pod nazivom ‘Castle Meeting’ održava već puna tri desetljeća, ove se godine održao po sedamnaesti put i to od 28. kolovoza do 3. rujna 2022. u Trakošćanu. Organizator skupa je bio Institut Ruđer Bošković (IRB), a skup je okupio preko 100 sudionika iz 22 države svijeta.

‘Castle’ skupovi se organiziraju pod pokroviteljstvom Međunarodnog udruženja za geomagnetizam i aeronomiju (IAGA), te predstavljaju najznačajnije mjesto susreta najpoznatijih svjetskih znanstvenika koji se bave područjem magnetizma u geoznanostima (magnetsko polje Zemlje, stijenski magnetizam, paleomagnetizam, okolišni magnetizam).

Uoči početka 17. ‘Castle Meetinga’ održana je ljetna škola pod nazivom: ‘Short course on the use of magnetic susceptibility in Earth Sciences’, koja je okupila 25 polaznika, redom studenata i mladih znanstvenika. Školu je koordinirao profesor Bjärne Almqvist iz Švedske, a na njoj je predavalo 8 svjetski priznatih znanstvenika. Jedan od predavača bio je i organizatora 17. Castle Meetinga, dr. sc. Stanislav Frančišković-Bilinski.

Spomenimo na kraju kako je seriju međunarodnih skupova pod nazivom ‘Castle Meeting’ pokrenuo profesor Eduard Petrovsky iz Praga. Naziv ‘Castle Meeting’ došao je od toga što su prvi skupovi održavani u starim dvorcima Češke i Slovačke, a i nakon domaćinstva konferencije ta tradicija se održala i u drugim državama.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon