U SUBOTICI POLOŽEN KAMEN TEMELJAC HRVATSKE KUĆE

Tekst: Panopticum

Foto: MVEP

U Subotici je u srijedu, 28. travnja 2021., polaganjem kamena temeljca svečano obilježen početak izgradnje „Hrvatske kuće“. Prije samog programa polaganja kamena temeljca, održan je sastanak između predstavnika Republike Hrvatske i predstavnika Hrvata u Republici Srbiji.

Događaju su prisustvovali visoki predstavnici Republike Hrvatske – ministar vanjskih i europskih poslova RH Gordan Grlić Radman, zatim državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas, predsjednica saborskog Odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zdravka Bušić, veleposlanik Republike Hrvatske u Republici Srbiji Hidajet Biščević, a u ime Republike Srbije prisustvovala je pokrajinska tajnica za kulturu, javno informiranje i odnose s vjerskim zajednicama Dragana Milošević.

Obilježavanju početka izgradnje „Hrvatske kuće“  također su prisustvovali i predstavnici Katoličke Crkve – biskup Subotičke biskupije mons. Slavko Večerin i nadbiskup Beogradske nadbiskupije mons. Stanislav Hočevar. Ispred hrvatske zajednice u Vojvodini događaju su nazočili predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji Jasna Vojnić i predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov.

U okviru svečanog programa simbolično su položena tri kamena donesena s povijesnih postojbina odakle su tri velike skupine Hrvata došle na današnje prostore Republike Srbije – s rijeke Bune u Bosni i Hercegovini, iz Središnje Bosne te iz Republike Hrvatske, a u temelje je, također, položena i bula u kojoj se nalaze spisi o tome tko i kada polaže kamen temeljac i zavjet predaka budućim pokoljenjima.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon