U STUDENOM 2020. U UN KREĆE IZBOR SUDACA ZA ICJ

Tekst: D. S.

Foto: S. V.

Maja Seršić, hrvatska je kandidatkinja za sutkinju Međunarodnog suda u Haagu (ICJ), jedno o pet glavnih tijela UN-a. Maja Seršić predstojnica je Katedre za međunarodno pravo na pravnom fakultetu u Zagrebu. Bila je suzastupnica u tužbi Hrvatske protiv Srbije za genocid, zastupnica Vlade i voditeljica tima RH pred arbitražom sa Slovenijom, a od 2002. je arbitar za rješavanje sporova o okolišu na Stalnom arbitražnom sudu u Haagu.

Prema neslužbenim informacijama iz UN-a u New Yorku, izbori sudaca za ICJ će se održati tijekom 75. zasjedanja Opće skupštine Ujedinjenih nacija, i to najvjerojatnije tijekom mjeseca studenog 2020. godine. Zbog pandemije COVID-19 točan datum izbora još nije poznat. Bude li prof. Seršić izabrana, bit će prva osoba iz Hrvatske koja će od hrvatske samostalnosti sjesti među 15 sudaca tog najvišeg svjetskog sudskog tijela utemeljenog 1945. godine.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon