U SRIMI ODRŽANO IV. PRVENSTVO HRVATSKE U GRADNJI SUHOZIDA

Tekst: R. F.

Foto: Ary Hammar

U organizaciji LAG MORE 249 na čijem je čelu Meri Krnić i Udruge 4 grada Dragodid iz Šapjane te uz potporu Muzeja grada Šibenika, zatim Grada Vodica, Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Šibensko-kninske županije u subotu, 19. rujna 2020. je na poluotoku Srima nedaleko Jadrije održano IV. Prvenstvo Hrvatske u gradnji suhozida. Natjecanje na kojem je sudjelovalo 10 ekipa iz cijele Hrvatske održano je u neposrednoj blizini Domaćinove bunje, najviše nepravo svođene suhozidne građevine u Hrvatskoj s preko pet metara visine. Naime, bunja na poluotoku Srima je građena kao pomoćni objekt u nepreglednim vinogradima zemljoradnika iz Prvić Luke, a svoju impozantnost, osim vještini graditelja i obilnim količinama raspoloživog kamena, duguje dobrim dijelom upravo velikoj udaljenosti od matičnog naselja.

Da podsjetimo, cilj prvenstva bio je u zadanom vremenu od tri sata od okolnog raspoloživog kamena izgraditi što kvalitetniji podzid, odnosno građevinsku klupu koja će u budućem vremenu poslužiti  kao gledalište za grupna posjećivanja bunje, odnosno kao platforma za upriličenje likovnih kolonija.

Nakon gradnje, na arheološkom lokalitetu Prižba održao se zajednički ručak i druženje svih sudionika prvenstva, žiriranje i proglašenje pobjednika. Žiri u sastavu Boris Šantić, Jadran Kale i Filip Šrajer proglasio je pobjedu ekipe Golinjevo iz Trilja koja je bila i prošlogodišnji pobjednik državnog natjecanja u gradnji suhozida.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon