ISTINA ILI MAZANJE OČIJU JAVNOSTI: U SRCU LJETA HRVATSKA BILJEŽI 11 POSTO VIŠE DOLAZAKA TURISTA U ODNOSU NA LANI

Tekst: F. R.

Foto: N1

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac najavila je u nedjelju, 30. srpnja 2023. u Umagu donošenje novog zakona o turizmu te izvjestila kako je Hrvatska do sada u turističkoj sezoni zabilježila 11 milijuna dolazaka te 55 milijuna noćenja što je 11 posto više dolazaka u odnosu na prošlu godinu.

Ministrica Brnjac je uz najavu novog zakona izjavila kako se u budućnosti Hrvatska ne bi trebala oslanjali samo na sunce i more te kako bi se uspješno suočavala s negativnim posljedicama koje prekomjerni turizam može imati na lokalno stanovništvo i okoliš. Zakon, dodala je, predviđa mjere za ulaganja u proizvode više dodane vrijednosti, unaprjeđenje strukture i kvalitete smještajnih objekata, ulaganje u sportsko-rekreativne, zabavne i ostale sadržaje te u zelenu i digitalnu tranziciju.

Tom prilikom ministra Brnjac najavila je također i potpore za ozelenjivanje čarter flote, zatim ulaganja u nautiku i marine, a osobito ulaganja vezana uz očuvanje okoliša. Objasnila je kako je cilj zakona o turizmu očuvanje resursa i prostora, zadovoljstvo i kvaliteta života lokalnog stanovništva i konkurentnost hrvatskog turizma na globalnoj razini.

Osim ministrice Brnjac zadovoljstvo ovogodišnjom sezonom, izrazio je i direktor Hrvatske turističke zajednice (HTZ) Kristijan Staničić koji je tom prilikom izjavio kako se nastavlja  pozitivni trend ostvarenja turističkog prometa nakon rekordne predsezone.

Staničić je istaknuo kako je Istra naša najturističkija destinacija koja bilježi dva posto više turističkog prometa u ovom dijelu godine, a od TOP 10 turističkih gradova, čak su četiri iz Istre.  Naime, uz Umag, u Istri su još top gradovi Poreč, Rovinj i Medulin.
Podsjetio je da Hrvatska ima izvrsnu tržišnu poziciju jer bilježi porast turističkih dolazaka i noćenja iz gotovo svih emitivnih tržišta, od Njemačke, Slovenije do Austrije, Italije i Mađarske.

Bilo kako bilo, uskoro će se vidjeti je li davanje službenih podataka u špici sezone tek mazanje očiju javnosti obzirom na neizvjesne krajnje godišnje rezultate ili objektivni statistički podatak koji bi trebao ići u prilog ukupnog prihoda Republike Hrvatske.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon