U SPLITU OBILJEŽEN SVJETSKI DAN METEREOLOGIJE

Tekst: Panopticum/DHMZ

Foto: M. Bilić

U Splitu, u velikoj dvorani Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u četvrtak, 23. ožujka 2023. bogatim programom s nizom poučnih predavanja stručnjaka DHMZ-a obilježen je Svjetski meteorološki dan. Svečani program obilježavanja ove godine DHMZ je organizirao u suradnji s Prirodoslovno-matematičkim fakultetom Sveučilišta u Splitu uz već tradicionalnu podršku Hrvatskog meteorološkog društva i Geofizičkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu s kojim baštini zajedničku povijest.

Svečanosti su prisustvovali partneri, suradnici, članovi profesionalnih i amaterskih udruga, ljubitelji meteorologije te zaposlenici DHMZ-a i studenti Prirodoslovno – matematičkog fakulteta Sveučilišta u Splitu. Ovogodišnja tema Svjetskog meteorološkog dana je Kakvo vrijeme, klimu i vode ostavljamo budućim naraštajima. Cilj programa u Splitu je bio kako ukazati na nužnost globalnog djelovanja bez odgode kako bismo sadašnjim naraštajima pružili sigurnost, a budućima održiv napredak i razvoj.

Ovogodišnji Svjetski meteorološki dan je poseban jer se podudara s jednom važnom obljetnicom, a to je 150. rođendan prethodnice Svjetske meteorološke organizacije (WMO) Međunarodne meteorološke organizacije. Naime, romatrajući zadnjih 150 godina vidljivo je kako su vrijeme, klima i hidrološki ciklus doživjeli značajne promjene uzrokovane ljudskom aktivnošću, industrijalizacijom i korištenjem fosilnih goriva. Klimatske promjene danas su dio naše svakodnevnice te će u bliskoj budućnosti vrijeme, klima i vode izgledati bitno drugačije od onih o kakvima uče naša djeca u školama.

Hrvatska je pritom, kao dio Sredozemnog bazena, u posebno ranjivom položaju zbog mogućeg dvostruko bržeg rasta temperature od globalnog prosjeka, izloženosti poplavama, požarima, sušama, toplinskim valovima te porastu razine mora.
Kako bismo izgradili sigurniju sadašnjosti i klimatski neutralnu budućnosti za naraštaje koji tek dolaze važan je doprinos nacionalnih meteoroloških i hidroloških službi u planiranju i izradi politika, mjera prilagodbe i procjene rizika. Upravo je jedna od zadaća DHMZ-a pružanje kvalitetnih i pouzdanih meteoroloških i hidroloških podataka te razvoj kvalitetnog sustava prognoze i ranog upozorenja na ekstremne vremenske i hidrološke pojave.

Povijesna modernizacija DHMZ-a značajno je doprinijela unaprjeđenju realizacije ove temelje zadaće o čemu je više govorila u uvodnom dijelu programa glavna ravnateljica DHMZ-a, dr. sc. Branka Ivančan-Picek.

Skupu su se kratko obratili prof. dr. sc. Andrine Granić, prodekanica za znanost Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Splitu, prof. dr. sc. Danijela Belušića, pročelnika Geofizičkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te ravnateljica Uprave za klimatske promjene Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Dunje Mazzocco Drvar.

Nakon kratkog videa o ulozi DHMZ-a u vremenu klimatskih ekstrema i sve veće potrebe za kvalitetnim informacijama, proizvodima i uslugama o vremenu, klimi, vodama i zraku, slijede predavanja znanstvenika i stručnjaka DHMZ-a:

  • Održivi razvoj – vodni resursi, njihova dostupnost i zaštita, Oliver Rajković
  • Uloga nacionalnih meteoroloških i hidroloških službi u odgovoru na klimatske promjene, dr. sc. Ivan Güttler
  • Uloga pomorske meteorološke službe DHMZ-a u UN-ovoj dekadi oceana, Lidija Fuštar

Na kraju svečanosti uručena su priznanja Hrvatskog meteorološkog društva (HMD) u kategorijama priznanje studentu meteorologije, priznanje mladom meteorologu, priznanje za životno djelo, priznanje za značajan doprinos razvitku i radu HMD-a te priznanje za značajan doprinos razvitku i popularizaciji meteorološke struke. Osim toga, DHMZ je odao priznanje i zaslužnim neprofesionalnim meteorološkim motriteljima koji 30 i više godina, svakodnevno, 365 dana u godini, neovisno o vremenskim prilikama i neprilikama odgovorno mjere meteorološke parametre.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon